Кметът на София Йорданка Фандъкова: Ще бъдат поставени още камери за скорост в столицата

Ще бъдат поставени още камери за скорост в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. „Столична община, договорено със СДВР, в момента прави процедура за допълнителни камери за скорост. За мен това е изключително важно. По големите булевард се кара изключително бързо, няма добра дисциплина, налага ни се да слагаме повдигнати пешеходни пътеки и неравности. Но се трябва да има и много по-строг контрол. Затова ще закупим допълнителни камери за скорост, които ще предадем на СДВР и „Пътна полиция“, заяви столичният кмет.

Младен Петров, директор на Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ към МВР, отбеляза, че 200 от 3 500-те камери в системата за наблюдение на столицата могат да разпознават номера на автомобили, които да бъдат използвани за последващи анализи.

Директорът на СДВР Ивайло Иванов поясни, че за момента записите от тези камери не могат да бъдат използвани за изпращането на електронни фишове на водачите, хванати в нарушение, но има идея след Председателството това да бъде надградено.

„Идеята на този проект е не само камерите на СДВР и на Столичната община да бъдат използвани, а да бъдат интегрирани в един общ модел, за да можем да използваме камерите и на други институции – на аерогарата, на други министерства - на първо място за превенция, а ако нещо се случи, да можем да реагираме по най-адекватния и бърз начин“, каза той.

Младен Петров поясни, че в последствие системата ще бъде надградена като към нея ще могат да бъдат добавяни допълнителни камери, не само от столицата, но и от други градове, като Бургас, Пловдив, Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България