Кметът на Стамболийски отиде да зарязва лозе с автентична каруца

Кметът на Община Стамболийски Георги Мараджиев избра навръх Деня на Трифон Зарезан нестандартен превоз до лозовите масиви в землището на града, където участва в ритуал по зарязване. Градоначалникът се придвижи с автентична каруца в компанията на група танцьори от фолклорен ансамбъл „Траке“.

Кметът Мараджиев бе избран от местните лозари за Цар на виното и за да влезе в отредената му роля, се облече в народна носия – везана риза, шаячен панталон и елек, пояс и вълнен ямурлук. Танцьорите от „Траке“ пък го откраднаха символично от кабинета му в общината, за да го отведат при лозовите масиви.

След зарязването празникът Трифон Зарезан в Стамболийски продължи с тържествен водосвет в църквата „Свети Дух“ и народно веселие на площада пред читалище „Н. Й. Вапцаров“, където се състоя и награждаването на победителите от конкурса за най-добро домашно вино. Общината бе осигурила и няколко бъчви за почерпка, а както си му е редът на празник, най-много бяха танците и песните. Програмата започна с изпълненията на ансамбъл „Траке“ и завърши с голямо хоро, на което се хванаха всички празнуващи на площада. Трифон Зарезан в Стамболийски продължи с още много вино и хубава музика чак до полунощ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.