Кметът на Търново връчи грамоти на съвестни собственици на сгради-паметници на културата

Даниел Панов

Собственици на 10 къщи в старата част на Велико Търново получиха благодарствени грамоти от кмета на Общината Даниел Панов. Отличията са за отговорността на собствениците на сградите-паметници на културата, които съвестно изпълняват издадените предписания и съдействат за опазването на културно-историческото наследство на Велико Търново. Десетте къщи с ремонтирани фасади се намират по улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов” и „Михаил Кефалов”.

„Старият град е идентичността на Велико Търново. Затова трябва да опазваме културното наследство и паметниците на културата, не само заради многобройните туристи, които посещават старата столица, но и за бъдещите поколения.”, каза Даниел Панов.

111 сгради-паметници на културата е проверил екипът на дирекция „Териториално и селищно устройство” към Община Велико Търново. Надписани са 55 предписания, от които 16 завършват ремонтните дейности, а останалите трябва да започнат ремонт по покривите и фасадните части до 1 март 2017г. След този период ще бъдат предприети проверки относно изпълнението на предписанията. Глобите по закона за културното наследство за неспазването му и създаването на опасност за здравето на гражданите е 3000 лв. за физически лица и 10 000 лв. за юридически.

„По-голямата част от собствениците на тези къщи са физически лица и най-важното, което Общината успя да направи е, че издири всички собственици на сградите, защото в някои случаи те са над десет.”, каза още Даниел Панов и допълни, че вече има одобрен проект за пълно обновяване над 40 улици и тротоари в старинната част на болярския град, за озеленяване и благоустрояване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони