Лом и Пантелей от Сърбия искат 1,8 млн. евро от Европа

България участва в международна операция срещу мащабна група за измами с криптовалута

Искат по-висока присъда за убиеца с резачката от Шумен Прокурор от Апелативна прокуратура-Варна не подкрепя

Голямото дерби Аякс – Фейенорд и два сблъсъка за титли в UFC са акцентите през уикенда по спортните канали на Мтел

20 украински моряци протестираха за заплатите си Корабът "Амсел" е арестуван във Варна за дългове към банка и фирми

3 години условно за студент убил търновец без причина Любомир Дерменджиев ще плаща 100 000 лева кръвнина на майката на жертвата

Данъчните в Бургас бесни на нарушител в училище Запечатаха ученически стол заради касови бележки

Откриха обновената база на Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Каракачанов: Не може в Европа да си измисляме проблеми, които ни разединяват

Хъркането, риболовът и вегетарианството могат да доведат до развод

8 месеца затвор условно за 79 лева подкуп, предложен на полицай

Николай Нанков: От 25 години има финансов недостиг за пътния сектор

Велико Търново е сред водещите генератори на икономически растеж в България Инвестиционната среда в Старата столица става все по-добра

Общински съветник дари кувьоз на детско отделение

Ирена Анастасова, БСП: Настояваме да бъдат отменени одобрените учебни програми по история за 10-и клас

Кметът на Търново връчи общинските награди „Култура” и „Св. Патриарх Евтимий Търновски”

Снимки: Община Велико Търново

Кметът на Велико Търново Даниел Панов връчи общинските награди „Култура” и „Св. Патриарх Евтимий Търновски”, които традиционно биват присъждани в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската азбука – 24 май. Тържествената церемония се състоя в навечерието на големия общобългарски празник, в залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”.

Наградата „Култура” в категорията за ярки постижения бе присъдена на проф. Сава Василев – филолог и български литературен историк,  преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и директор на Университетската библиотека. В раздела за творчески изяви награден бе популярният актьор от състава на МДТ „Константин Кисимов” Иван Митев.

unnamed-16Наградата на Община Велико Търново „Св. Патриарх Евтимий Търновски” в категорията „Колектив на годината” бе отредена за Целодневна детска градина „Пролет” и Средно училище „Емилиян Станев”. Отличията „Учител на годината” бяха връчени съответно на: Лорета Великова от детска градина „Иванка Ботева” – в системата на предучилищното възпитание; Мила Велчева от ОУ „Бачо Киро” – в сферата на началното обучение; Катя Бакалова от СУ „Вела Благоева” – в прогимназиалния етап; Цеца Байчева от ПМГ „Васил Друмев” – в гимназиалния етап.

Тържествената церемония събра стотици дейци на културата, науката, образованието и изкуствата. В словото си кметът Даниел Панов подчерта значимия им принос за духовното развитие на Велико Търново.

„От името на великотърновци ви благодаря за вашия неуморен труд и постижения. Вие одухотворявате нашия древен и прекрасен град, неговите хора, неговите деца и младежи. Помагате ни да знаем и помним кои сме, да се гордеем, че сме великотърновци и българи. Вие сте хората, които ни напомнят, че като личности и като народ имаме стойност само, ако пазим българската идентичност, нашата писменост, родния език, култура и духовност”, обърна се към аудиторията Даниел Панов.

Номинациите на наградените просветни и културни дейци бяха гласувани на извънредно заседание на Великотърновския общински съвет. Председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов също се обърна с приветствени думи към отличените и към гостите на церемонията. „Благодаря ви, че с неуморната си дейност сте достойни последователи на светите братя равноапостоли Кирил и Методий и ни давате толкова категоричен пример що е родолюбие и патриотизъм”, каза Венцислав Спирдонов.

Празничната вечер завърши с постановката „Хъшове” по повестта на Иван Вазов „Немили-недраги”, дело на състава на МДТ „Константин Кисимов”. Входът за всички гости и любители на театралното изкуство бе свободен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.