САЩ отмениха препоръката към гражданите си да не посещават Русия

Евгени Крусев е призован на разпит от Специализираната прокуратурата

Оставиха в ареста студентка за „унизителни“ и „обидни“ думи по адрес на Ердоган

Тереза Мей се среща с лидери на ЕС за Брекзит

На 11 декември 2018 да почерпят

Зрелищен дуел във „Фермата“ отстреля още един участник преди финала

Венецуела и Русия ще проведат съвместни военни учения

Макрон обеща повишение на минималната заплата със 100 евро

Конституционният съд на Молдова отново отстрани Додон

Доналд Туск: Няма да предоговаряме Брекзит, но сме готови да помагаме на Великобритания

Откриха случаи на ку-треска по овце във Видиинско, заразен е и мъж

Проф. Георги Близнашки: Във Франция хората знаят за какво протестират, а у нас имат странни искания

Кметът на Благоевград с послание към децата в „Часът на приказния разказвач“: Няма по-хубаво място от дома

Министър Ангелкова: Туризмът хармонира с екологията, а лифтът е най-екологичния вид транспорт

Европа с отлична оценка за пътищата ни Асфалтът отговаря на всички стандарти, показват взетите проби, анализирани в Италия

Кметът на Търново откри дванадесетата годишна среща на местните власти

Кметът на Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов откри дванадесетата годишна среща на местните власти. Форумът продължава до 17 октомври и се провежда в Албена. В голямата дискусия са обхванати актуални въпроси и предизвикателства пред българските общини, подписването на партньорско споразумение с Министерски съвет и др.

Годишната среща на местните власти е организирана от НСОРБ. Участват над 1100 представители на общините, кметове, заместник-кметове, председатели на общински съвети, експерти. Сред поканените гости са премиера Бойко Борисов, заместник министър-председателя Томислав Дончев, министрите на околната среда и водите, както и на регионалното развитие и благоустройството – Нено Димов и Николай Нанков, председателя на Държавна агенция „Електронно управление“ Росен Желязков, председатели на парламентарни комисии, заместник-министри, експерти в държавните институции.

По време на пресконференция председателят на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов коментира, че сдружението ще поиска повече средства от държавния бюджет за поддръжка на общинската пътна мрежа. Панов посочи, че републиканската пътна мрежа и общинските шосета са приблизително еднаква дължина, но държавата оперира със 700 милиона лева, а местните власти – с 50 милиона лева. НСОРБ ще поиска поне още 60 милиона лева за пътища в бюджета за следващата година.

Даниел Панов каза още, че общините се нуждаят от подкрепа и за регулация на възнагражденията на общинските служители, предвид предстоящото повишаване на минималната работна заплата на 510 лева и опасността от загуба на кадрови ресурси. Възможен метод за решение на въпроса е увеличаването на разходите за издръжка.

Други теми в програмата са свързани с развитието на електронните услуги, намаляването на административната тежест, организирането на анкетно проучване във всички общини относно новата методика за такса смет.

В рамките на годишната среща на местните власти се провежда и изложението „Експо 2017“ за стоки и услуги за общините.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.