РИОСВ-Плевен и Басейнова дирекция „Дунавски район“ спряха дейности по почистване на река Вит

Осъдиха двама инспектори от Агенция по храните, взели подкуп

Сестрата на Бергюзар Корел е чистачка в САЩ

Катастрофа между два тира блокира движението на пътя Плевен – София

Калоян Паргов: Притеснява ме омразата в БСП

Ремонт ограничава движението в тунел „Траянови врата“ на „Тракия“ в посока Бургас

ОССЕ: Изборите в Беларус са опорочени

Откриха сифилис на 11-годишно момиченце

АПИ не е възлагала изпълнението на никакви дейности край река Вит, свързани с изграждането на участък от магистрала „Хемус“

Вицепремиерът Марияна Николова ще участва в международнен бизнес форум в Делхи

Велико Търново с богат културен календар и изненади за децата за Коледа

САЩ ще наложи санкции на Египет, ако купи руски изтребители

Хванаха двама извършители на грабежи в столицата

„Ферари“ вика на съд Фетел и Льоклер

Влак прегази легнал на релсите мъж край гара „Костенец“

Кметът на Търново попита Огнян Герджиков за бъдещето на европейските средства за образователна инфраструктура

Кметът на Велико Търново Даниел Панов Снимка: Архив

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов постави пред служебния премиер проф. Огнян Герджиков въпроси, свързани с бъдещето на европейските средства за образователна инфраструктура и изхода от ситуацията със спирането им. Одобрените проекти на 22 общини са на обща стойност от 210 милиона лева.

Като председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов обясни, че е необходимо и е възможно наддоговаряне на наличния финансовия ресурс, осигурен от последното редовно избрано правителство. Така ще бъде продължена добрата практика на последното редовно избрано правителство, което договори близо 160 милиона лева вече за образователна инфраструктура по ОП „Региони в растеж” 2014-2020.

Готовият проект на Община Велико Търново, одобрен от Междинното звено, е на стойност от близо 10 милиона лева. Той предвижда прилагане на мерки за енергийна ефективност в три детски градини – „Ален Мак”, „Рада Войвода” и „Пролет”, както и на три училища – СУ „Владимир Комаров”, СУ „Георги С. Раковски”, „Спортно учулише Велико Търново”. Кметът Даниел Панов апелира към служебния кабинет да предприеме необходимите действия, за да не се стига до загуба на възможност за саниране на училища и детски градини в цяла България със средства от ЕС.

Даниел Панов настоя за бързо свикане на междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане. Община В. Търново вече е изготвила проект за възстановяване и укрепване на моста към с. Шемшево, чийто свод аварира в края на февруари. Всекидневно над 3000 жители на селата Шемшево, Леденик, Пушево и Буковец използваха съоръжението. Пътят е най-пряката връзка на четирите населени места със Западната и Южната промишлени зони във Велико Търново.

Кметът на Велико Търново бе категоричен, че Националното сдружение на общините настоява националната програма за енергийна ефективност да продължи и да не бъде централизирана. Понастоящем контролът върху строителните дейности е правомощие на общините, което осигурява много по-добро наблюдение върху процесите на саниране.

Даниел Панов постави въпроса и за нуждата от финансиране на консервационни дейности върху недвижими археологически ценности, за да могат да бъдат запазени, а не унищожени.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.