Ето как е изглеждала Мишел Обама на бала си (СНИМКА)

Две муфлончета се родиха във варненския зоопарк

Анкара: Гърция трябва да сподели ресурсите в Източното Средиземноморие

Двама души загинаха, след като влак дерайлира в Австралия

Община Сухиндол се включва в социална програма за набиране на домашни помощници

Гешев: Проверката на приватизацията не е пиар акция, ясно е, че тя беше бандитска и криминална

ЕРП Север инвестира 30 млн .лв. в електроразпределителната мрежа на Варненска област

Вижте сватбата на Джъстин Бийбър и Хейли отблизо (ВИДЕО)

Каракачанов разреши полет над територията на България на руски самолет със зенитни ракети за Сърбия

Путин обеща помощ за САЩ в борбата с тероризма

Караянчева изпрати съболезнователен адрес до председателя на Бундестага

Притокът в язовир „Студена“ надхвърли 1000 литра в секунда

Получаваме 20 млн. лв. за въздушни линейки

Задържаха жената, с която живее Васил Божков

Главният секретар на МВР: Правим проверка на звеното, от което е изнесена бланката за криминалистична регистрация на Божков

Кметът на Търново уважи изложба в Народното събрание с оригинала на Търновската конституция

Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи изложба в Народното събрание, показваща оригинала на Търновската конституция от 1879 г. и изменението й от 1911 година, известно като Сребърната конституция. Експозицията представя и лични вещи на един от най-ярките участници в Учредителното събрание – Петко Славейков. Изложбата бе открита от председателя на Парламента Цвета Караянчева.

Пътуващата експозиция „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ ще гостува и във Велико Търново и ще бъде представена навръх 16 април, когато в Старата столица ще е кулминацията на честванията.

Председателят на 44-о Народно събрание Цвета Караянчева подчерта, че изложбата представя две от най-ценните реликви на българската държавност, а хората в цяла България ще могат да се докоснат до знакови събития от нашата история, да научат исторически и биографични данни за народните представители от Учредителното събрание.

В парламента кметът на Велико Търново Даниел Панов отбеляза, че най-важният държавнически момент след Освобождението се е случил в старопрестолния град и това е именно приемането на Търновската конституция. „Нашите предци са начертали сами бъдещето на съвременна България. Всички представители в Учредителното събрание са били убедени, че България трябва да тръгне напред – да бъде свободна и независима европейска държава“, каза Панов.

Изложбата е организирана със съдействието на Държавна агенция „Архиви“, на Националния литературен музей и на музея „Петко и Пенчо Славейкови“.

В Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на транспорта Росен Желязков, Даниел Панов и председателят на ДА „Архиви“ Михаил Груев валидираха юбилеен пощенски блок с марка, първодневен плик и печат, посветени на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Росен Желязков коментира, че марката пресъздава духа на Велико Търново и фрагменти от Конституцията. Неин автор е Ивелина Велинова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.