Кметът на Хитрино кани цяла България в селото

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил отправя чрез медиите покана до хора от цялата страна, ако проявяват желание да дойдат да видят какво е свършено в населеното място след адската жп.катастрофа през декември 2016 г. Предложението му идва след изказани съмнения омбудсмана Мая Манолова, а той е категоричен, че не е коректно да се появиш за 2-3 часа в селото и да отправяш обвинения. Който иска да види Хитрино, ще му бъде пратен транспорт, ще му бъдат поети и разноските на място. "И хора, които не са помагали и имат впечатления за злоупотреби, да заповядат", настоя Исмаил.

На брифинг пред журналисти в понеделник кметът, заместникът му Ахмед Ахмед и председателя на Общинския съвет Мустафа Ахмед заявиха, че в процеса на възстановяване на Хитрино "ние не сме сами и всеки лев, даден за селото се харчи напълно прозрачно". Той покани Манолова, журналисти и граждани да присъстват на разглеждането на всяка постъпила жалба, за да се изясни има ли основание. Готов е да го направи и в който и да е тв.ефир, където да се съберат той, Манолова, ръководството на БЧК и управителния орган на фонд "Социална закрила". "Ще настоявам за това, докато всичко се изясни. Обществото да знае, че 1-2 дадени лева не са изхарчени с лека ръка", каза Исмаил и подчерта, че се касае за бедствие без аналог и голяма трагедия.

Кметът изказа съмнения, че жалбите, които не бил виждал, са писани "от нейния екип, една ваша колежка и активист на една партия". От 5 - 6 месеца тече сериозна проверка, има досъдебно производство, по което той е свидетел. "И точно, когато трябва прокуратурата да се произнесе, се прави тази сензация. Някой иска да ми прекрати мандатите", коментира Исмаил.

Той обясни подробно, че парите от дарителската сметка, постъпленията в БЧК и тези от фонд "Социална закрила" се харчат по строги правила и не може да се говори за липса на прозрачност. Сметката на БЧК се контролира от национален обществен съвет, на Социалния фонд – от управляващия орган, а дарителската сметка от местния обществен съвет. Пред БЧК се правят ежемесечни отчети и от ръководството му са категорични, че нямат съмнения.

Цените за строително-ремонтни дейности се определят от Управителния съвет на Социалния фонд, а не от местната администрация, каза кмета. Те са прогнозни и ако има остатък, той се разпределя за други нужди. Всички плащания за строителство и ремонти се правят от Социалния фонд след представянето на Акт образец 19. Сключват се договори, в които собствениците на имота са възложители. След приключване специалисти приемат свършената работа. На място идват експерти от Социалния фонд и те излизат с решение, че изпълнените СМР отговарят на актуваните и казват дали одобряват сумата да бъде разплатена. 1 стотинка не е платена без решение на фонда, каза Исмаил.

170 имота в Хитрино са обхванати за възстановяване и ремонти, по 20 от тях все още има работа. Има и списък с още довършителни дейности, който предстои да се одобри от БЧК. В момента се завършват последните новостроящи се къщи и хора на фургони през зимата няма да има.

Има много индивидуални случаи в Хитрино, каза кметът. Посочи как го съди мъж, който преди години си е продал имота с устна договорка, сега общината е построила къща на купувачите, но и стария собственик иска нов дом. В началото имало хора, които се радвали, че имотите им не са засегнати, но след време и те започнали да предявяват претенции за ремонти.

Колкото до изявлението, че Манолова ще го даде на районен съд за наказание за непредоставена информация по жалба с 60 подписа, Исмаил допусна, че тя може да има основание. Пропуск бил на общинска администрация, че не й е отговорено, но той не бил виждал и тази жалба.

Кметът отчете постъпленията и направените харчове - по дарителската сметка са постъпили 984 149 лв. и са изхарчени 865 664 лв. По сметката на БЧК средствата са 1 578 876 лв. и са изразходвани 1 522 087 лв. за топъл обяд, техника, мебели, врати, остъкляване. От Социалния фонд за Хитрино има 5 млн.лв./помощи, обезщетения, ремонти, нови къщи/ и остатъкът в сметката сега е 2 062 205 лв., но не се очертава да останат средства, защото вървят разплащания.

Обществените сгради, улици, водопроводи, осветление за общо 18 млн.лв. в Хитрино ще се възстановяват най-вероятно догодина, сега се избират изпълнители, а евросредствата са осигурени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България