Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Кметът на Челопеч обвинен в ощетяване на общината с 50 000 лв.

Кметът на Челопеч Алекси Кесяков Снимка: Община Челопеч

На 06 януари 2017 г. специализирано звено „Антикорупция“ (СЗА) в Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем Алекси Кесяков – кмет на община Челопеч, в престъпление по служба, съобщиха от държавното обвинение.

Разследването е образувано през юни 2016 г., а с постановление на главния прокурор е разрешено разследването да се проведе под ръководството и надзора на звеното „Антикорупция“.

Алекси Кесяков е обвинен в това, че на 28.04.2014 г. в с. Челопеч, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на Община Челопеч е нарушил служебните си задължения, регламентирани в Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор и Вътрешните правила за изграждане и функциониране на системите за финансово управление и контрол в общ. Челопеч. От деянието му са настъпили немаловажни вредни последици от имуществен характер – ощетяване на бюджета на общината с 50 000 лева и са настъпили значителни вредни последици от неимуществен характер, а именно: нарушаване на финансовата дисциплина на общ. Челопеч, уронване на престижа и разколебаване на общественото доверие в общинската администрация, като орган който осъществява местното самоуправление в страната – престъпление по чл. 282, ал. 2 във вр. ал. 1 от НК.

Разследването е установило, че кметът общ. Челопеч е разпоредил по телефона на главния счетоводител на общината да изготви и подпише платежно нареждане, с което общината е превела на консорциум сумата от 50 000 лева. В платежното нареждане, по указание на Кесяков е било вписано като основание за превода несъществуващо правно основание – „ искане 3 по договор“, като кметът е знаел, че такова плащане не се дължи. Към същият момент консорциумът е участвал в процедура, обявена от община Челопеч, за текущ ремонт на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и в сградата на ОДЗ „Х. Кр. Андерсен“ в с. Челопеч. Едно от изискванията за допускане до процедурата е било наличност на парични средства в банкова сметка и представяне на банкова референция за това.

По досъдебното производство са изискани множество документи, разпитани са свидетели и са събрани доказателства чрез специални разузнавателни средства.

По искане на СЗА – СГП, Окръжен съд – София отстрани от длъжност кмета на община Челопеч.

Алекси Кесяков е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Разследването продължава.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.