зраел, САЩ, Германия, Италия и Гърция проведоха военни учения за борба с руските С-400

Половината учители излизат в пенсия

Съсипаха от подигравки певицата Андреа заради фотошоп Освен недостатъците по лицето си заличи и зърното

Министър Ангелкова в Кайро: Обмяната на опит и добри практики в сферата на дигитализацията ще допринесе за устойчивото развитие на туризма

Папата нахрани 1500 бедни и нуждаещи се

Нови 8 метроспирки готови през декември

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 18 ноември 2019

Кажете и за осъдените, протестирали срещу Гешев

Вълчица бежанка падна от куршум край Чипровци

Сорос обеща 750 млн. евро на Централноевропейския университет

Плевенско и Ловешко са заплашени от трайно безводие

Отнеха лицензите на 6 фирми за строителен надзор ДНСК е наложила и 300 000 лв. санкции

28-ата БГ експедиция на път за Антарктида Очаква се да се сдобием с нов изследователски кораб

Караянчева: Парламентът ще обсъди предложението да не се плаща първият ден от болничните

Маскиран наръга касиерка при грабеж на газостанция (обзор) Подозират наркоман или разорил се в близкото казино

Кметът на Шумен награди ученици, творили за Европа Предстои конкурс за снимки

Кметът на Шумен Любомир Христов награди отличените участници в конкурса за есе „България в Европа или европеец ли съм“, организиран от Община Шумен. Конкурсът е една от инициативите по време на Месеца на Българското европредседателство, който се провежда в Шумен. Партньори на общината са ШУ „Еп. К. Преславски“ и общественият посредник Иван Капралов.

25 ученици от 9-ти до 12-ти клас участваха в конкурса за есе. Отличените автори са Симона Ангелова Дурлева от 11 „г“ клас на ППМГ „Нанчо Попович“, Ростислав Борисов Румянов от 11 „б“ клас на СУ „Сава Доброплодни“, Юриета Ивелинова Иванова и Мария Милкова Йорданова от 9 „б“ клас на СУ „Йоан Екзарх Български“. Специалната награда заслужи Арзу Ахмедова Исметова от 11 клас на СУ „Трайко Симеонов“.

„Бъдещето на Европа и младите хора е един от приоритетите на Българското председателство. Този приоритет е свързан както с образованието, така и с професионалната и житейска реализация на младите хора. Някои от вас ще завършат тази година средното си образование и ще отидат да учат в различни градове на страната, други ще заминат в чужбина. Изключително ценно е за младите хора да опознаят света, да добият колкото се може повече впечатления и да натрупат опит. За всички нас обаче, е важно да успеем да създадем условия повече младежи да се завръщат и да се реализират в родния град“, каза Христов при връчване на наградите.

Председателят на журито доц. Юрий Проданов от ШУ „Еп. К. Преславски“ припомни, че през Възраждането Шумен е носител на европейското в България и е логично в град като нашия да се организира такъв конкурс. Той посочи, че журито е поискало да връчи и една специална награда извън регламента. Текстът на Арзу Ахмедова е изключително емоционален и силен. Той говори за това, че човек може да стане част от една общност, само ако преодолее себе си и всичко онова, което го отграничава от европейското.

Срещата в зала 363 на общината продължи с участието на обществения посредник Иван Капралов. „Архитектурата и музиката са две от нещата, които свързват Шумен с европейското веднага след Освобождението, така че имате достатъчен материал и за участие в конкурса за снимки,“ сподели общественият посредник.

В рамките на Месеца на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Община Шумен организира и конкурс за снимки на тема: „Европа в Шумен“. От общинската администрация напомнят, че до 20 април на адрес web@shumen.bg могат да се изпращат снимки в дигитален формат на сгради, места, екстериори, импресии, които внушават усещането за принадлежност към европейското културно пространство. На 25 април от 10 часа в 309-та аудитория „Боян Пенев“ в Ректората на Университета ще се проведе дискусия на тема „Пръв сред равни – Ние и Европейският съюз“. Тогава ще бъдат наградени и най-добрите фотографии, изпратени за участие в конкурса.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.