Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Кметът на Шумен отчете 11 месеца управление и прие съвети от граждани

Снимка: Община Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна с граждани и представи какво е заварил и свършил неговия екип през последните 11 месеца управление. В навечерието на Деня на българската община го посрещнаха шуменци в Пенсионерски клуб N4.

пенсионерски клуб Шумен
Снимка: Община Шумен

Градоначалникът припомни, че е наследил близо 25 млн. лв. задължения, недовършени и лошо изпълнени европроекти. „Имаше опасност да загубим и 26 милиона по програма „Региони в растеж“, нямаше издадено нито едно разрешително за строеж. Общината трябваше да плати 4 млн. лв. непризнати разходи по Водния цикъл, а ако не бяхме фазирали проекта за Пречиствателна станция за отпадъчни води, щяхме да загубим 49 млн. лв. Нямаше и нито един подготвен блок за саниране по Националната програма“, отчете Христов. Оповести и че се наложило общината да плати близо 300 000 лв. по изгубени стари дела.

Най-важните задачи пред новия кметски екип са били доизграждането на Пречиствателната станция за отпадъчни води /открита в събота б. а./, подготовката за изграждане на Пречиствателна станция за питейни води, за многофункционална спортна зала, поетапното възстановяване на уличното и парковото осветление, обезопасяването на алеи, паркове, подрязване на опасните дървета. Вече е факт и преструктуриране на общинските предприятия, създава се ново предприятие по чистотата, за да се намалят разходите за тази дейност. Христов припомни, че към 5,7 млн. лв. е плащала общината годишно на предишния концесионер по сметосъбиране. В момента наетите две фирми вършат дейността за 2,2 млн. лв., докато общината я поеме изцяло.

Прави впечатление, че наистина се работи за града, споделиха участници в срещата. Те поставиха и въпроси пред общинската администрация за сметосъбирането – недостиг на казани и трудно обслужване на някои от съдовете. Шуменци настояха да се ограничи движението и паркирането на автомобили в центъра на града, да се завиши контролът към велосипедистите по пешеходната алея и в Градската градина, както и да се регулира движението на пл. “Кристал”, за да няма задръствания.

Хората поискаха повече средства за маркировка и ремонт на улици, тротоари и по-добра организация на зимното почистване. Според тях и шуменци трябва да се ангажират по-активно с обществено-полезни дейности и да бъдат по-отговорни за опазване на общинската собственост.
„И аз искам да има асфалтирани и осветени улици, хубави тротоари, градът ни да бъде по-чист, но за съжаление средствата, с които разполагаме тази година, са ограничени. При подготовката на бюджетите за следващите години предвиждаме повече пари за ремонти и благоустрояване. За асфалтиране на част от улиците в кварталите и за подновяване на тротоари и осветление общината ще получи и европейски средства по програма “Региони в растеж”“, каза Христов. За контейнерите за смет поясни, че са временно поставени. До 1 г. общинското предприятие ще поеме част от работата, а в последствие и цялото почистване. Тогава общината ще закупи нови съдове, които ще бъдат по-удобни.

В Шумен ще бъде създадена „синя зона“, ще се повиши и контрола спрямо велосипедистите по пешеходната част, обеща кметът.

От зам.-кметът по социални дейности д-р Светлана Маркова пенсионерите поискаха да бъде променен режимът за работа на клубовете, така че да са отворени и в почивните дни. До седмица се очаква клубовете да направят още предложения за подобряване на дейността си и те ще бъдат обсъдени в общинските комисии.
Снимки Община Шумен

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.