Кметът на Шумен представи Индустриалния парк пред чешкия посланик

Кметът на Шумен се срещна в понеделник с посланика на Чешката република в България Н.Пр. Душан Щраух. Визитата на дипломата е в отговор на поканата на градоначалника да го запознае с възможностите, които предоставя Индустриалния парк за инвестиции.

В срещата участваха и Емил Кимак, представител на чешка фирма за България и Индржих Худи, който отговаря за международните контакти. Чешката компания е производител на модерни автобуси, тролейбуси и електробуси. „Търгуваме със Словакия, Унгария, Полша, Прибалтийските държави, Русия, Исландия, Фарьорските острови, но към момента България е най-интересният пазар за нас. Вече работим със Стара Загора и Сливен“, обясни Худи.

По време на срещата Христов посочи, че индустриалното развитие на Шумен е един от приоритетите в управленската програма на неговия екип. 17 са вече инвеститорите в Индустриалния парк само за 2 години. Със сигурност обаче, най-важно е мнението на предприемачите, затова е добре, че посланикът е на посещение заедно с представители на бизнеса, каза още градоначалникът. След срещата той предложи заедно да посетят шуменската индустриална зона и да се убедят сами във възможностите, които предлага.

Любомир Христов и посланик Щраух разговаряха и за доброто партньорство между общината и Чешкия културен център. Кметът припомни, че повече от 15 години Регионалната библиотека в Шумен и Народното читалище „Добри Войников-1856“ работят по съвместни проекти, организират изложби, представят чешки и български автори и филми. Душан Щраух предложи изложбата „Българските чехи“ да гостува и в Шумен. Тя разказва за дълбоките корени на българо-чешкото приятелство и за първите чехи, които идват тук и помагат за укрепването на българската държава след Освобождението.

Кметът Любомир Христов покани посланика на Чехия отново да посети града и в знак на приятелство му подари плакет.

Коментари

Задължително поле