Кметът на Шумен се срещна с таланти, прославили града и страната

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна с децата-таланти и ръководителите на хор „Бодра песен“ и ансамбъл „Веселяче“, които това лято пожънаха големи успехи на международни конкурси и прославиха града и страната.

Граданочалникът благодари за радостта, която носят на шуменци с всяко свое постижение. „Стана традиция детски музикални и танцови състави да завоюват челни места, където и да отидат по света. Те прославят нашия град, благодаря на техните ръководител за прекрасното представяне. Радвам се, че в лицето на Деница Узунова имаме достоен продължител на хоровите традиции на града. Благодаря и на Боряна Колева, която с много любов увлича най-малките, учи ги и им предава красотата на българските народни танц“, каза Христов.

Както "Труд" писа, шуменският хор „Бодра песен“ с диригент Деница Узунова триумфира с голямата награда от 11-то издание на Международния хоров фестивал в Охрид. Освен най-високото отличие, талантливите шуменски изпълнители спечелиха още три приза – първа награда в категорията „Детски хорове“, специална награда за изпълнение на духовна музика и специална награда от композитора Забро Забров за изпълнение на негова авторска песен.

Детският танцов ансамбъл „Веселяче“ с ръководители Боряна Колева и Антон Марков представиха уникалния български фолклор на 12-ия Международен музикален, песенен и танцов конкурс „Римини фест“ – Италия. Шуменските танцьори бяха отличени с най-високото отличие – Гран при на фестивала, връчен от председателя на журито - известната италианска хореографка Лаура Конселита. В категория от 9 до 12 г. веселячетата се състезаваха с групи от 19 държави – Украйна, Колумбия, Полша, Израел, Русия, Швеция, Словения и спечелиха сърцата на журито и публиката.

„Първото нещо, което казвам на децата, когато тръгваме за чужбина е, че трябва да представим достойно Шумен и България, да защитим името, което „Бодра песен“ е завоювала през годините. Няма друга като община Шумен, която така да подкрепя творческите си състави, благодарим, че ни вярвате“, обърна се към кмета Деница Узунова. Ръководителят на „Веселяче“ сподели, че са получили покана за участие след силното представяне на конкурс в Париж. „В конкурса бяха представени всички танцови категории, но журито стана на крака след участието на шуменските деца. Прекрасно е, че работя с такива таланти, искаме те да са щастливи, да станат по-добри и по-горди, че са българи“, каза Боряна Колева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони