На 20 май 2019 да почерпят

Ето ги финалистите в „Гласът на България“

Експлозия е избухнала в иракската столица Багдад

„Политическо чудо” на изборите в Австралия Управляващите спечелиха при прогнозирана победа за опозицията

Бойко Борисов обсъди с Хайко Маас актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз

Австрийската прокуратура се е отказала да започне разследване по отношение на Щрахе

Димитър Попов, бившият вратар на ЦСКА и „Левски“, ексклузивно пред „Труд“: Американската мечта е капан за балъци

Натура 2000 глътна хиляди частни имоти по Черноморието Заради фалшификациите на „еколозите“ местните не могат да се разпореждат със земите си

Президентът Радев: Срещите за нов главен прокурор са в отговор на обществените очаквания

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

Белгия даде заявка да превъоръжава пехотата ни Куполите и оръдията на John Cockerill Defense имат жизнен цикъл до 50 г. при високо качество

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 май 2019

Швейцария затяга правилата за оръжията Изискваните от ЕС мерки бяха одобрени на референдум с 67% срещу 33% против

Калоян Паргов: София може да бъде като Прага, Загреб, Братислава, но не с това управление

Кметът на Шумен: Удовлетворен съм от свършената работа, продължаваме Градоначалникът писа 4 на заместниците, нареди Шумен в Топ-5 на градовете

Равносметка за 3-та година от мандата си направи пред журналисти кметът на Шумен Любомир Христов. Като изключително динамична, с много постижения за общината определя той 2018-та. „Удовлетворен съм от свършената работа. Промяната е видима и ни задължава да следваме приоритетите си в тази посока още по-последователно. Предстои ни още много работа, ако искаме да наваксаме пропуснатото и истински да усетим, че живеем в един по-модерен, по-удобен и по-привлекателен град“, каза градоначалникът. Според него усилията на настоящия кметски екип нареждат Шумен в Топ-5 на градовете у нас. Въпреки това Христов, писа оценка „добър“ на заместниците си. Уточни, че не е по високите оценки.

Кметът стартира равносметката с икономическото развитие на Шумен и отбеляза, че в Индустриалния парк на града вече са привлечени 17 фирми, инвестирали над 80 млн. лв. Две от фирмите са от клас А, а скоро към тях ще се добавят още две.

Христов се спря и на финансовата политика – общината няма просрочени задължения и погасява в срок заемите си.
Градоначалникът отчете добра събираемост на местните данъци и такси, и отбеляза, че с нововъведенията в общината 5 000 шуменци са пратили налозите си по електронен път.

Не се предвижда увеличение на данъците през следващата година, дори е възможно таксата за смет да бъде намалена, ако догодина немци инвестират в завод за боклук край Шумен.

Христов изброи и реализираните инфраструктурни проекти, сред които на първо място се нарежда новата спортна зала „Арена Шумен“ за 8 млн.лв. Започна и реализация на мащабен проект за подмяната на уличното осветление. През годината са санирани 8 кооперации. Общият им брой догодина ще стигне общо 27, като в тях са вложени над 25,8 млн. лв.

Два мащабни проекта са подготвени през годината и ще бъдат завършени през следващата – изграждането на Пречиствателната станция за питейни води и довършването на Старческия дом. За първия проблем, отлаган три десетилетия, Христов каза, че е свършил толкова, че може да гледа хората в очите и да им обясни всичко. За Дома за стари хора правителството отпусна 1,5 млн.лв.

15 нови детски площадки и за фитнес на открито са изградени в Шумен. Остава проблемът с опазването. 119 камери за наблюдение има вече в града, работи се и върху проект за цялостно видеонаблюдение на Шумен съвместно с МВР.
Христов отбеляза, че изцяло са били асфалтирани 11 улици, изградени са нови 300 безплатни паркоместа, както и 5 000 кв.м. тротоари. До края на годината предстои да се засадят 800 нови дръвчета.

За благоустрояване на селата в общината, вместо планираните 120 000 лв., са вложени близо 262 000 лв., отчете градоначалникът.

„Ще продължим с още по-усърдни темпове обновяването на града, за да отговорим на очакванията на гражданите“, каза Христов. Той не даде отговор дали ще се кандидатира за втори мандат. Бе лаконичен, че времето ще покаже.

Подробен отчет за свършеното от кмета на Шумен и екипа му може да видите ТУК

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.