Кметът Тотев: Няма пари в бюджета за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата

Иван Тотев

В държавния бюджет за 2017 г. не са предвидени средства за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата. Това обяви пред журналисти кметът Иван Тотев по повод на изявлението на финансовия министър в оставка Владимир Горанов, че парите са осигурени, предаде „Фокус” - Пловдив. Досега Община Пловдив не е получила никакви пари от държавата за тази цел.

„Имахме възможност да се чуем с министър Горанов заради това недоразумение, което се получи”, каза кметът Тотев. Той поясни, че парите за Община Пловдив не са просто пари за култура, които всички други общини получават. Той каза още, че се надява това недоразумение да бъде изчистено другата седмица. По думите му в републиканския бюджет има планирани средства за културните институции в Пловдив в размер на 6 млн. лева, но те са за държавно делегирани дейности, каквото финансиране се полага за общините в цялата страна при приемането на републиканския бюджет.

Според решението на Министерския съвет, взето веднага след като Пловдив спечели титлата „Европейска столица на културата 2019” за Общината още през 2015 г. трябваше да бъдат преведени 1.5 млн. лева, през 2016 г. – 2.5 млн. лева, припомни общинският управник.

Средствата все още не са дадени от държавата, което ражда безпокойство у местната управа. "За 2017 г. сумата е около 5 млн. лева, но и тя не е планирана като целева субсидия за Европейска столица на културата. Това прави общо 9 млн. лева. С тях трябва да се изпълнява програмата на бъдещата Европейска столица на културата до 2019 година. Има проекти, които трябва да бъдат реализирани", каза кметът.

По думите му фондация „Пловдив 2019” не е спирала да работи, приема проектни предложения и в момента се подготвят първите 5 договора. Според Иван Тотев явно е, че има „някакво неразбиране, но ситуацията не е критична и няма да се отрази негативно върху подготовката на Пловдив за 2019 г.”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони