Кметът на старата столица и посланикът на Англия обсъдиха АМ Велко Търново-Русе

Дуа Липа и Стормзи взеха по два приза БРИТ

Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Кметът Тотев: Няма пари в бюджета за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата

В държавния бюджет за 2017 г. не са предвидени средства за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата. Това обяви пред журналисти кметът Иван Тотев по повод на изявлението на финансовия министър в оставка Владимир Горанов, че парите са осигурени, предаде „Фокус” – Пловдив. Досега Община Пловдив не е получила никакви пари от държавата за тази цел.

„Имахме възможност да се чуем с министър Горанов заради това недоразумение, което се получи”, каза кметът Тотев. Той поясни, че парите за Община Пловдив не са просто пари за култура, които всички други общини получават. Той каза още, че се надява това недоразумение да бъде изчистено другата седмица. По думите му в републиканския бюджет има планирани средства за културните институции в Пловдив в размер на 6 млн. лева, но те са за държавно делегирани дейности, каквото финансиране се полага за общините в цялата страна при приемането на републиканския бюджет.

Според решението на Министерския съвет, взето веднага след като Пловдив спечели титлата „Европейска столица на културата 2019” за Общината още през 2015 г. трябваше да бъдат преведени 1.5 млн. лева, през 2016 г. – 2.5 млн. лева, припомни общинският управник.

Средствата все още не са дадени от държавата, което ражда безпокойство у местната управа. “За 2017 г. сумата е около 5 млн. лева, но и тя не е планирана като целева субсидия за Европейска столица на културата. Това прави общо 9 млн. лева. С тях трябва да се изпълнява програмата на бъдещата Европейска столица на културата до 2019 година. Има проекти, които трябва да бъдат реализирани”, каза кметът.

По думите му фондация „Пловдив 2019” не е спирала да работи, приема проектни предложения и в момента се подготвят първите 5 договора. Според Иван Тотев явно е, че има „някакво неразбиране, но ситуацията не е критична и няма да се отрази негативно върху подготовката на Пловдив за 2019 г.”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Че Горанов е сам едно огромно недоразумение:) Защо кмета на Пловдив е паднал толкова ниско да говори с престъпник и накадарник? Или и на Иванчо не му е чиста работата? Иване, парите са у политиханците, незаконно разбира се, и в разните крадливи мафии. За съжаление са поддържани от пародията на празносъдието у нас. А и защо ви е толкоз култура, то и без това Пловдив, едно време красив, чист град, е хмм ”сдал багажа”. Миналото лято бяхме за малко там:(((((

Отговорете