Кметът Фандъкова: Северната тангента е изключително важна за намаляване на задръстванията в София

Снимка: Денислав Стойчев/архив

Северната скоростна тангента (ССТ) ще бъде изключена от списъка на пътищата, за които е нужна винетка и благодаря на премиера Бойко Борисов, че прие аргументите ни. Това коментира с пост във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

По-рано, след заседанието на Министерски съвет премиерът Борисов съобщи, че за използването на пътния участък няма да се изискват винетки.

"Тангентата пресича територията на Столична община и се използва от жителите на 5 столични района като път, който им осигурява достъп до другите райони на София, припомня тя. ССТ извежда голяма част от трафика, който преминава през центъра и е изключително важна както за намаляване на задръстванията, така и за подобряване на качеството на въздуха", пише още Фандъкова.

Разбираме аргументите на АПИ, че Северна тангента е връзката между магистралните пътища и е задължително всички коли, които пътуват по тях да имат винетен стикер. В същото време, хората, които живеят в София и се движат само в рамките на общината, е логично да я ползват за своите градски пътувания без винетка, защото те не я ползват като част от Републиканската пътна мрежа, посочи тя.

Благодарна съм на АПИ затова, че инвестират в изграждане на Околовръстния път на София и очакваме да започне строителството на продължението на Южната дъга от „Младост“ до автомагистрала „Тракия“. Главният архитект на Столична община изработи регулационен план и идеен проект за трасето на Околовръстния път от бул. „България“ до автомагистрала „Люлин“. В края на декември изтече процедурата за обявяване на регулационния план в Държавен вестник и предстои разглеждане на възраженията и препоръките от експертен съвет, информира столичният кмет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България