Кметът Фандъкова: Тече процедура за покупка на още 25 трамвая (СНИМКИ)

Снимка: Пламен Стоименов

Първият от тринайсетте нови трамвая, които закупихме, тръгва от утре по линия номер 18. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на тестовете на полската мотриса. Фандъкова поясни, че вторият трамвай ще тръгна също утре от завида-производител към столицата.

"Знаете, че имаме 25 нови трамвая от същия модел. Аз самата ползвам по линия номер 7 същия трамвай, така че ни е познат вече този вид. Това, което е, важно да кажа е, че продължаваме с усилията за модернизация на земния транспорт заедно със строителството на метрото, защото за мен това е една от най-важните мерки, с които може да дадем алтернатива да слязат повече хора от колите си и да подобрим качеството на въздуха си", подчерта кметът на София.

Снимки: Пламен Стоименов

Фандъкова съобщи, че тече процедурата за закупуването на още 25 трамвая, в рамките на която три фирми са подали документи. По думите й, очакванията са до 2 години те да се включат в обслужването на столичния градски транспорт.

"За съжаление, трамваите са доста скъпо нещо, за разлика от автобусите, затова по-трудно успяваме да закупим чисто нови возила. Голяма част и от трамваите са обновени също. Стойността на един трамвай е малко над 3 милиона и 300 хиляди лева", допълни тя.

Във връзка с въпроса за вдигането на данъците, Фандъкова коментира, че никога не е поемала ангажимент да не се вдигат данъците.

"Тук става въпрос за минимално покачване на данъците, но е много важно да отбележим, че ако искаме да дишаме чист въздух, трябва ясно да кажем, че колите, които замърсяват, трябва да плащат повече", заяви кметът на София.

Във връзка с цената на билета, кметът на София категорично поясни, че не се очаква поскъпване на билетите на градския транспорт.

Коментари

Задължително поле