Осма жертва на коронавируса у нас 51-годишна жена почина в Благоевград

Дезинфекцират 20 километра от АМ “Марица“ преди Капитан Андреево

Бизнесът иска държавна финансова помощ за фирмите със загуби от над 25%

Русия затваря границите си

Проф. Мутафчийски: Коронавирусът изчезва от организама за 28 дни Първите 1000 тествани за статистическия модел ще бъдат полицаи, каза шефът на националния щаб

Проф. Кантарджиев: Очакваме пика около Великден, но зависи как се спазват мерките

Жертвите на коронавируса в Италия надхвърлиха 10 000

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети

Борис Джонсън с писмо до всяко британско домакинство

Китай съобщи за 45 нови случая на заразата и 5-ма починали

Бебе почина от коронавирус в САЩ, 123 750 са заразените в страната

Седем нови случая на COVID-19 у нас, общо стават 338

Ето какво ще е времето днес

Каква смърт очаква зодиите

На 29 март 2020 да почерпят

Кметът Фандъкова: 1 млн. лв. дава Столичната община за сигурност Разширяват системата за видеонаблюдение от 3000 камери, поставят още в центъра на града

София чисти 100 км. речни корита през 2019 г., язовирните стени са проверени

По над 4 500 сигнала са работили през 2018 г. общинските агенции за сигурност

72 доброволци пазят софиянци от бедствия, 1500 ученици обучени за реакция при аварии

Около 1 млн. лв. са осигурените средства в бюджета на Столичната община за 2019 г. за капиталови разходи в сферата на сигурността, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на извънредна сесия на Столичния общински съвет. Сесията касае дейността през изминалата година за опазване на сигурността и обществения ред в столицата, както и за предприетите мерки за подобряването им през настоящата година.

„Сигурността е ключов приоритет в нашата работа, който изисква всекидневно взаимодействие със структурите на МВР, НСО, ДАНС, Министерство на отбраната (МО) и др. Двете ресорни дирекции „Сигурност“ и „Аварийна помощ и превенция“, както и аз сме в отлична координация с всички институции“, каза Фандъкова.
През 2018 г. в рамките на подготовката за Българското председателство на Съвета на ЕС, МВР и общината изградиха интегрирана автоматизирана система за видеонаблюдение. Преди изграждането й различните системи се оперираха от различни структури без интеграция между тях. С интегрираната системата реално свързахме всички центрове за видеонаблюдение на Столична община и СДВР, като видеоинформация се получава едновременно и независимо в реално време. Системата разпознава номера на коли, прави автоматични справки и т.н. Системата е разширена с над 320 камери. В нея са включени още 22 училища. Тя е разширена и с локален център за видеоконтрол в районна администрация „Искър“.

Системата момента включва над 3000 камери – около 2000 в училища, детски градини и социални обекти и около 1000 на публични площи.

„През 2019 г. планираме разширяване на видеоцентъра, така че да осигурим възможност за инсталиране на ново оборудване и разширение. Предстои разширяване на системата за видеонаблюдение по ул. „Граф Игнатиев“, пл. „Гарибалди“, градината около Св. Седмочисленици и градината „Кристал“, съобщи Фандъкова.

Оперативният център за видеонаблюдение денонощно наблюдава районите около учебните и детски заведения, паркове, градски градини, гробищни паркове, подлези, пешеходни зони и места, на които се събират големи групи хора. Центърът приема и сигнали от Националната система 112 – обработени са почти 25 хил. сигнала и се осъществява постоянна координация с Общинска полиция. Над 420 записа са съхранени и предоставени на правоохранителните органи.

През 2018 г. бяха извършени проверки на охранителната дейност и състоянието на охраната на 131 учебни и детски заведения. На срещи с директорите са дадени препоръки за подобряване на охраната.

Осигуряват незабавни реакции при проблеми в транспортната инфраструктура

„Ключова роля за сигурността и защитата на гражданите има работата на екипите ни по време на кризи, природни бедствия и действията по превенция. Преди няколко години създадохме специална дирекция за бърза и адекватна реакция при инциденти, тежки метеорологични условия и за координация на всички дейности по превенция“, каза Фандъкова. През 2018 г. в дирекция „Аварийна помощ и превенция“ работеха 34 човека. Осигурени са постоянно на терен 5 екипа през деня и един дежурен екип през нощта. При извънредни ситуации или при лоша метеорологична прогноза дирекцията осигурява 5 дневни екипа и 3 нощни. „И имаме едно от най-подготвените и оборудвани звена в държавата за реакция при извънредни ситуации“, увери кметът.

През тази година увеличават броя на служителите на дирекцията с 5 човека. „Целта ни е да разширим дейността им и с реакция при проблеми в транспортната инфраструктура, при които са нужни незабавни действия. И през тази година екипите на дирекцията отработиха множество сигнали свързани с възстановяване на пътни знаци, светофарни уредби, предпазни ограждения и парапети на мостове и др.“, каза Фандъкова.

София чисти 100 км. речни корита през 2019 г.

Екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са осигурили аварийното почистване на над 16 км речни корита и дерета. Отделно от Столична община през 2018 г. планово са почистени 53 км речни корита на 97 участъка. За 2019 г. е направена програма за планово почистване на 183 речни участъка с обща дължина над 100 км. Планирани са и ремонта и надграждането на лявата корекционна дига на река Лесновска в землището на с. Долни Богров с дължина почти 2 км.

През годината са проверени състоянието на язовирните стени, преливните съоръжения, изпускателите и проводимостта на речните корита след преливника на язовирите общинска собственост. Отделно са направени индивидуални доклади с оценки на техническото и експлоатационно състояние на язовирите общинска собственост „Сеславци“ и „Кремиковци“.

72 доброволци пазят софиянци от бедствия, 1500 ученика обучени за реакция при аварии

През 2018 г. екипи на дирекцията са се вклюлючили и в оказването на помощ на пострадали при бедствените ситуации в Лом и Самоков. Фандъкова спомена и, че дирекцията е координирала всички дейности при инцидента от висока степен на опасност край село Яна, където бяха изхвърлени голямо количество отпадъци с опасно съдържание

В изтеклата година дирекцията организира и дейността на Доброволното формирование от 72 души на Столична община, за което е осигурена нужната екипировка, специализирана техника и оборудване. В нашето доброволно формирование вече членуват 72 човека. През учебната 2017/2018г. дирекцията продължи обучението на ученици от Столичните училища. На учебен полигон „Панчарево“ над 1500 ученика получиха знания за реакция при бедствия, аварии и кризи.

Оцениха високо нивото на сигурност по време на Европредседателството

През 2018 г. са обработени 3 248 заявления за масови мероприятия, които са проведени на територията на общината. Над 350 мероприятия бяха от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. „Организацията и нивото на сигурност по време на председателството бяха оценени много високо, както от националните ръководни органи, така и от гостите от различни държави“, подчерта Фандъкова.

По над 4 500 сигнала са работили общинските агенции за сигурност

Обработени са 2 718 сигнали на граждани са приети от дирекция „Сигурност“ – това са сигнали свързани основно с шум и неправилно паркиране.Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са обработили 1860 рискови сигнала. Дежурният център работи на денонощен режим като освен регистрация на сигнали в него се следи системата за видеонаблюдение, системата за ранно предупреждаване при повишаване нивата на реките, пожарно известяващите кули.

Кметът съобщи и, че 115 полицая работят в сектор „Общинска полиция“, като освен задълженията им по осигуряване на обществения ред те обезпечават много от масовите прояви в паркове, спортни зали и терени на общински училища.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.