Кметът Фандъкова: 84% от отпадъците в София се преработват, само 16% се депонират

Столична община раздава 2800 компостера за производство на биотор

Oсновната ни задача е да превърнем отпадъците на София в ресурс. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова пред журналисти в с. Железница. Пред сградата на местното кметство тя провери предоставянето на компостери на граждани по програма на Столична община. То е безплатно след направена предварителна заявка. С тяхна помощ се произвежда компост, който се използва за наторяване на зелени площи и градини.

„За поредна година реализираме програмата „Домашно компостиране“, обясни Фандъкова. По думите й, през 2017 г. са преработени 84% от отпадъците в столицата и само 16% са депонирани.

"Това е едно добро постижение, благодарение на завода за отпадъци и усилията, които положихме през последните години. Само преди 10 години 100% от отпадъците се депонираха. Това е най-вредното за околната среда. В тези усилия е най-важно да включим гражданите. Програмата за домашно компостиране предполага най-вече това“, коментира кметът на София.

Най-голям интерес към компостерите има в район „Панчарево“ където ще бъдат раздадени над 740. Около 2800 компостера са предвидени за територията на цялата столична община.

От 2010 досега, откакто реализираме програмата, са раздадени над 8000 компостера, отчете Фандъкова. Това е една огромна възможност да се оползотворяват отпадъците и да се намаляват битовите отпадъци, които се изхвърлят в контейнера. В същото време да се произвежда един добър компост, с който се отглеждат тези прекрасни рози, цветя и може би продукция, допълни кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България