Кмет изнесе урок по история на 3 март

Кратък урок по история изнесе на националния празник 3 март кметът на община Монтана Златко Живков. Пред граждани и гости на областния град, събрали се да отбележат Деня на Освобождението, градоначалнкът – историк по образование, напомни за хода на военните действия по време на Руско-турската война, започнали в края юни на 1877 година и завършили победоносно с подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 година.

„Няма нищо по свято от любовта към Родината!”, обобщи в края на речта си Златко Живков и завърши с призива на Апостола Васил Левски: „ Нам трябват не думи, а дела.” След молебен, отслужен от Негово Високопреподобие архимандрит Антим, венци и цветя пред паметника на загиналите в центъра на Монтана поднесоха представителите на местната и държавната власт, кандидати за народни представители от региона, неправителствени сдружения и граждани. Денят на Освобождението в областния град по традиция бе отбелязан и с духова музика и военни почести.

Областният лидер на БСП и водач на листата на соц. партията в региона Атанас Костадинов пък изпрати по един национален трибагреник на всички 64 училища в областта. „Образованието е в основата на една нация! От нас зависи да разпалим живия огън на духовността, който са оставили нашите деди, във всички примери от историята ни, които имаме“, пише Костадинов в поздравителния адрес до школата в Монтанско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони