БФС обсъжда заплатата на Дерменджиев

На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Кмет и зам.-министър обсъдиха проблемите на военния факултет и университета в Шумен

Зам-министърът на образованието Деница Сачева се срещна с кмета на Шумен Любомир Христов. По време на разговорите двамата обсъдиха възможностите за развитие на професионалното образование.

„Търсим различни начини да насочим вниманието, както на училището и младите хора, така и на бизнеса към дуалната форма на обучение. За съжаление обаче, това се осъществява все още доста трудно“, коментира кметът Христов и сподели, че интересът към възможностите, които предлагат някои от най-големите фирми, е все още доста слаб.

Той припомни, че Шуменският университет, както и военният факултет са едни от емблемите на града. „Много млади хора продължават в тях образованието си, затова за нас е от изключителна важност да се съхранят вече утвърдени специалности и да се увеличи приемът в тях. Като пример кметът посочи педагогическите специалности в университета и специалността Противовъздушна отбрана във Военния факултет и изрази съжаление, че се предвижда нулев прием през новата академична година в специалностите „Журналистика“ и „Връзки с обществеността“ в ШУ. Той изрази също така и притеснението на шуменци и на преподавателите във Военния факултет от евентуално преместване на ПВО-специалността в Долна Митрополия.

Заместник-министър Деница Сачева обясни, че военното образование не е в ресора, за който тя отговаря. По отношение обаче на педагогическите специалности във висшите училища припомни, че от няколко години МОН насочва вниманието си към педагогическите направления и акредитиране на нови специалности, съобразени с търсенето на пазара на труда. „Всичко, което е свързано с педагогическите специалности, има бъдеще, защото педагогиката е свързана не само с обучението на децата и учениците, но и с възрастните хора. В модерния свят образованието е през целия живот, за да можеш да отговориш на непрекъснато променящите се изисквания на пазара на труда“, посочи Сачева. Затова, според нея, е важно и педагогическите специалности да са съобразени с тези изисквания.

По-късно заместник – министър Деница Сачева се срещна с педагогическия екип на СУ „Трайко Симеонов“ в Шумен.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.