Кмет и зам.-министър обсъдиха проблемите на военния факултет и университета в Шумен

Зам-министърът на образованието Деница Сачева се срещна с кмета на Шумен Любомир Христов. По време на разговорите двамата обсъдиха възможностите за развитие на професионалното образование.

„Търсим различни начини да насочим вниманието, както на училището и младите хора, така и на бизнеса към дуалната форма на обучение. За съжаление обаче, това се осъществява все още доста трудно“, коментира кметът Христов и сподели, че интересът към възможностите, които предлагат някои от най-големите фирми, е все още доста слаб.

Той припомни, че Шуменският университет, както и военният факултет са едни от емблемите на града. „Много млади хора продължават в тях образованието си, затова за нас е от изключителна важност да се съхранят вече утвърдени специалности и да се увеличи приемът в тях. Като пример кметът посочи педагогическите специалности в университета и специалността Противовъздушна отбрана във Военния факултет и изрази съжаление, че се предвижда нулев прием през новата академична година в специалностите „Журналистика“ и „Връзки с обществеността“ в ШУ. Той изрази също така и притеснението на шуменци и на преподавателите във Военния факултет от евентуално преместване на ПВО-специалността в Долна Митрополия.

Заместник-министър Деница Сачева обясни, че военното образование не е в ресора, за който тя отговаря. По отношение обаче на педагогическите специалности във висшите училища припомни, че от няколко години МОН насочва вниманието си към педагогическите направления и акредитиране на нови специалности, съобразени с търсенето на пазара на труда. „Всичко, което е свързано с педагогическите специалности, има бъдеще, защото педагогиката е свързана не само с обучението на децата и учениците, но и с възрастните хора. В модерния свят образованието е през целия живот, за да можеш да отговориш на непрекъснато променящите се изисквания на пазара на труда“, посочи Сачева. Затова, според нея, е важно и педагогическите специалности да са съобразени с тези изисквания.

По-късно заместник – министър Деница Сачева се срещна с педагогическия екип на СУ „Трайко Симеонов“ в Шумен.

Коментари

Задължително поле