Кмет и посланик обсъждат възможностите за инвестиции на Молдова в Пловдив и ТИЗ

Възможностите за инвестиции на Молдова в Пловдив и в Тракия икономическа зона (ТИЗ) обсъдиха днес по време на срещата си в заседателната зала на общината кметът на града под тепетата Иван Тотев, посланикът на Република Молдова у нас Щефан Горда и почетният консул Веселин Чипев. Основната тема, засегната по време на разговорите, бяха икономическите връзки на Пловдив в международен план и разрастването на световните фирми на българския пазар в региона. Акцент беше и развитието на ТИЗ през последните 20 години и възможностите, които тя предлага за инвестиции.

Кмет и посланик обсъждат възможностите за инвестиции на Молдова в Пловдив и ТИЗ

Негово превъзходителство посланик Горда бе приятно изненадан от факта, че в Пловдив има 40 000 студенти, 9 университета и че Община Пловдив провежда политика на дуално обучение, като за целта през есента на 2016 година беше създаден образователен борд. С това на практика Пловдив стартира изграждането на успешни взаимоотношения между бизнеса и учениците в 38-те професионални гимназии в региона. Плановете са младежите да успеят не само да реализират своята ученическа практика в някоя компания, но и да намерят своите бъдещи работни места.

"Ежедневно градът се увеличава с хора от близките населени места, които намират препитание в Пловдив. Ето защо е важно да изграждаме пътища, магистрали, така че да се осигури и необходимата логистика на бизнеса", поясни кметът Иван Тотев. Той допълни, че всяка година Община Пловдив прави анализ на икономическото развитие, за да е от полза на бъдещите инвеститори и да отговаря и на техните нужди и напредък, оказвайки им съдействие. "Големите инвеститори привличат други големи инвеститори. Но процесът е бавен и изисква време", допълни за финал кметът Тотев.

Коментари

Задължително поле