Кмет подаде оставка, за да стане отново патрулен полицай

Кметът на септемврийското село Бошуля напусна поста си, за да се върне на работа в полицията. Това стана възможно с решение на Върховния административен съд, с което Любен Христосков е възстановен на работа в МВР, след като преди 27 години е бил неправомерно уволнен. Сега в селото ще избират нов кмет, а досегашният става патрулиращ полицай.

Христосков се прочу преди три години когато измоли от тогавашния министър на отбраната Ангел Найденов МО да му предостави бракуван танк Т-72М и сложи бойната машина върху циментов постамент пред кметството.

В средата на четвъртия си мандат Любен Христосков изостави кметуването, за да стане полицай в Пазарджик, информира БНТ. Той се връща към професията си отпреди 27 години, след съдебно решение, което го оневинява. През 1990 година мъжът е бил дисциплинарно уволнен от полицията, заради внесен автомобил втора употреба от Германия.

"Мене ме разследваха, съпругата ми също я викаха на разпит, дъщеря ми беше малка, на три-четири годинки", разказа Любен Христосков. Обвинили го, че е немски агент, защото автомобилът му бил подарен от приятелско германско семейство.

"Аз аз се втрещих, как мога да бъда немски агент, като един обикновен старшина, каква ли информация ще дам на Западна Германия. Но какво да направя, времената сложни, тогава започна прехода", спомня си мъжа.

Наказателното производство е прекратено, но от полицията не го възстановили на длъжността. Принудил се да започне друга работа, а в последствие станал и кмет. През 2015 година решава да заведе дело, за да бъде възстановен като полицай и го печели.

След решението на съда, от полицията му предложили няколко възможности за работа. Избрал да бъде старши патрулиращ полицай в Пазарджик. От средата на следващата седмица започват и първите му дежурства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България