КНДР тества нова балистична ракета

Северна Корея обяви в понеделник, че успешно е изстреляла нова балистична ракета със среден обсег „земя-земя“, предупреждавайки САЩ, че континенталната им територия е в обсега й, предава Yohnap News Agency.

Лидерът Ким Чен Ун лично наблюдава изпитанието в неделя на ракетата, наречена „Хвасонг-12“ (Hwasong-12), съгласно информация на Корейската централна информационна агенция (КЦИА).

Според южнокорейските военни Северна Корея е изстреляла ракетата от площадка, намираща се северозападно от Пхенян. Това е и първата подобна провокация, откакто новия президент на Южна Корея Мун Джей-ин пое поста в стряда.

От КЦИА съобщиха, че ракетата е достигнала височина от 2111,5 км и е прелетяла разстояние от 787 км. Добавя се, че изпитанието е имало за цел увеличаването на броя балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави.

Севернокорейският лидер предупреди САЩ да не подценяват факта, че „континенталният и тихоокеанският им оперативни региони са в обсега за удар [на Северна Корея] и че Пхенян има мощни средства за ответен удар“, се казва още в информацията, публикувана на английски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия