Парламентът отхвърли и 8 лв., и 1 лв. на глас за партийните субсидии

Депутат попита репортерка с какво бельо е (ВИДЕО)

Жена загина при катастрофа на Е-79 край Ребърково

Съдът на ЕС: Собствениците на апартаменти са длъжни да плащат и отоплението на общите части

Седем са кандидатите за шеф на БНР

Собственикът на „ТАД груп“ Иван Тодоров остава в ареста

България и САЩ с форум за киберсигурността Н. Пр. Херо Мустафа: След разговорите във Вашингтон отношенията са на следващо ниво

Президентът Радев: Имаме криза във водния сектор, нужна е цялостна стратегия

МЗХГ и МОН обявяват конкурс „Моето стопанство“ част от кампания „Супер фермер“

Новата Мис Плеймейт: Нямам любим, само секспартньор

Кметът на Търговище представи екипа си

МВР затяга мерките за сигурност около 8 декември

Банско вече с 80 см сняг

МВнР: Няма данни за пострадали или загинали българи при пожара в Одеса

9-годишна откраднала телефона на съученик

Книги за Китай написаха бивш ректор на ВТУ и преподавателка по китайски език

Творбите на проф. Пламен Легкоступ и доц.д-р Искра Мандова разказват за историята и съвремието на голямата страна

Книги за Китай написаха и издадоха бившият ректор на Великотърновския университет и художник проф. Пламен Легкоступ и доц.д-р Искра Мандова, която е преподавател по китайски език, изследовател на средновековната китайска култура и директор на Института „Конфуций“ в болярския град.


Творбите разказват за историята и съвремието на Китай. Те бяха официално представени от собственика на издателство „Фабер“ във Велико Търново Нейко Генчев.

„Едната книга е изследването на доц. Искра Мандова „Културата на китайската династия Тан/ 618-907/. Непознатата екзотика“- втора част. Творбата представя по увлекателен и аналитичен начин периода на управление на династията Тан, в който разцъфтяват изкуствата, архитектурата, литературата и се създават първите връзки между Китай и Византийската империя. От нея могат да се научат много любопитни факти. Книгата е богато онагледена с 80 илюстрации“, изтъкна Нейко Генчев.

Авторката пък обясни, че в книгата е обърнала специално внимание на града -оазис Дунхуан, пресечна точка на пътя на коприната.

„Това е пещерен комплекс с най-много стенописи в света, в който се съхраняват над 5000 ръкописа под формата на свитъци, като един от тях е така наречената диамантена сутра – първият превод на будистка литература в Китай“, сподели доц. Мандова.

Второто издание „Пътят. Драконът. Художникът“ е дело на проф. Пламен Легкоступ. В книгата си той разказва за Китай от първо лице.

„Известният художник, учен и общественик, описва своите 850 дни, в които е живял в Китай. Неговата
книга няма жанрово определение, но е любопитно съчетание между пътепис, роман, монография на терен, мемоаристика и репортаж. На страниците и са описани интересни хора, събития, характерни празници на Китай, забележителности от различни градове на голямата страна. Творбата показва съвремието на Китай и развитието на държавата през очите на чужденеца в последните осем години“, обясни Нейко Генчев.

Книгата има и цветно приложение, в което са представени, както 238 авторски фотографии, така и картини на художника, вдъхновени от китайските градове Ухан, Сиан и Пекин. Сред най-впечатляващите са Дракон изобразен във формата на кораб, както и 3-метрово платно озаглавено озаглавено „Мост между цивилизациите“.

„За първи път говоря като писател. Най-дългото ми пребиваване в Китай беше в продължение на 17 месеца. Впечатлен съм от хората там, от техният оптимизъм и неизменна усмивка, култура, възпитание, уважение. Акцент в наблюденията ми са отношенията между държавата и обществото, в контекста на богатата история и култура на Поднебесната империя“, подчерта проф. Легкоступ.

Книгите ще бъдат представени в рамките на двудневната международна научна конференция „Дипломатически, икономически и културни отношения между Китай и страните от Централна и Източна Европа“, която бе открита във ВТУ. На форума проф. Легкоступ ще открие и своя фотоизложба „Китай през фокуса на телефона на проф. Легкоступ“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.