КНСБ иска Фонд за социална солидарност за хората с увреждания

Финансирането да е от три източника, сред които и от облагане на хазарта, посочи синдикалният лидер Пламен Димитров

КНСБ предлага създаването на специален фонд за социална солидарност, който може да реши проблемите на хората с увреждания и да бъде дългосрочна грижа за възрастните и самотни хора без близки и доходи. Това обяви във Варна синдикалният лидер Пламен Димитров, който тази седмица ще внесе пакета с предложения в МТСП.

Фондът може да се финансира от 3 източника. На първо място чрез допълнително целево облагане на хазарта, който в момента е с най-ниска ставка, странно защо, каза Димитров. Облагане да има и за хората с печалба от игрите на щастието, смята той. Вторият източник е бюджетът, от който и сега се финансират различни програми, но некоординирано и неефективно. Необходимо е да се дават пари на база изработена социална карта на потребностите и на хората с увреждания по населени места. Третата възможност за финансиране може да дойде от бизнеса по системата бонус-малус, тоест със стимулиране на работодателите, които наемат хора с увреждания. Намирането на работа е големият проблем за тях, коментира синдикалният лидер. Според него функцията на домашния социален патронаж трябва да се удвои и утрои и служителите му , които достигат до най-малките населени места, да предлагат поне 9 услуги и помощ на потребителите. КНСБ настоява добавката за чужда помощ да бъде увеличена от 90 на 200 лева, за местата, където трудно се намират хора за домашен социален патронаж.picture-882

Хората с увреждания в България са над 640 000, а тези , които получават пенсии, обезщетения и добавки от НОИ са малко над 500 000. Децата с увреждания са над 26000 до 18 години, а с най-тежка степен-6800. Протестът на майките е справедлив, легитимен, ние твърдим, че те са прави, но решението, което предлага омбудсманът Мая Манолова, не е това, което трябва да се направи. Трябва да се ангажират много институции при това море от проблеми, тревоги и мизерия и да се търси решение в неговата интегрална цялост, посочи Пламен Димитров.

Коментари

Задължително поле