КНСБ иска 25% повишение на учителските заплати през 2018 г.

Снимка: Пламен Стоименов

КНСБ настоява, че в следващите 4 години България трябва да се стреми към съотношение между минималната и средната работна заплата- не по-малко от 50%. Това е записано в Меморандума за социално-икономическото и обществено-политическото развитие на България, в който синдикатът отправя послания към кандидатите за властта след оставката на кабинета „Борисов 2“ и предсрочното разпускане на 43-тото НС.

От днес КНСБ започна срещите си с политическите партии, които участват в предизборната борба. Първи в синдикалната централа дойдоха от ръководството на ГЕРБ. На срещата присъстват президентът на КНСБ Пламен Димитров, лидерът на партията Бойко Борисов, министрите в кабинета „Борисов 2“ Владислав Горанов, Томислав Дончев, Теменужка Петкова, Николина Ангелкова, Зорница Русинова и народният представител в 43-тото НС Делян Добрев.

Според КНСБ минималната работна заплата следва да се договаря ежегодно на национално равнище, като се промени и усъвършенства нормативната база. Независимите синдикати настояват в бюджет 2018 година да бъдат предвидени средства за повишаване на работните заплати на педагогическите специалисти с 25%. През следващите 4 години да се постигне икономически ръст от 5 на 100 на БВП, който да осигури растеж на икономиката и по-добри доходи за гражданите.

Според КНСБ прогресивното подоходно облагане постепенно трябва да бъде възстановено, както и да се прилага семейно подоходно облагане с високи стимули за деца в семейството. В меморандума синдикатите предлагат въвеждане на данък „богатство“ по отношение на допълнителни жилища, скъпи автомобили, яхти, вили и други, както и въвеждане на данък върху финансовите транзакции в размер 1 на 100.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Защо не подгоните големите търговски вериги и всички ЕРП-та които изнасят печалбите от България.Решихте да накажете горкия Българин, получил като наследство апартамент от баба или дядо.Хайде сега да му отрежем главата.И как ще оцените коя кола е скъпа.Такава корупция ще се завихри.И как после няма да искат да избягят от България.Всички да бъдем еднакво бедни. Или смачкания народ по-лесно се манипулира.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.