КНСБ: При 1000 лв. заплата ще има устойчивост на работната сила

Когато нивото на масовите доходи у нас приближи 1000 лв., тогава ще има устойчивост на работната сила и няма да се питаме защо няма кадри. Това обяви пред журналисти в Шумен лидерът на КНСБ Пламен Димитров. В противен случай течът към чужбина ще продължава. Според него, през идната година в частния сектор заплатите трябва да нараснат с 8-12%. Това е тенденция през последните години и тя трябва да продължи.

В момента издръжката на живота е далеч от джоба на българина. 562 лв. са нужни месечно за човек от 4-членно домакинство за прилично съществуване. Само 20% от българските домакинства го постигат.

В бюджета за 2017 г. КНСБ ще иска още 28 млн. лв. за здравеопазване, за да скочат с 20% заплатите в спешна помощ и с 10% в останалите медицински центрове. С други 260 млн. лв. трябва да се увеличи бюджетът на Здравната каса. Димитров отчете, че т.г. в сферата на културата е постигнат 25% ръст на заплатите, а за догодина, ако се постигне половината от това, е стъпка напред. До края на октомври, преди внасяне на бюджета в парламента, КНСБ трябва да договори исканията си с финансовия министър Владислав Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес