КНСБ: 100 хил. души ще получат подкрепа 60% от дохода си заради COVID-19

Пламен Димитров

Близо 100 000 работещи ще могат да получат подкрепа от държавата в размер на 60 процента от дохода си с цел запазване на работните места - това сочат изчисленията на КНСБ.

Предвидено е средствата да се вземат от фонд „Безработица“ в Националния осигурителен институт, в който има около 430 милиона лева.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обаче посочи по БНР, че нуждаещите се са много повече.

"Ако предположим, че половината от фонд "Безработица" бъде похарчен в тази посока, защото все пак се увеличават разходите на реално безработните и самите реално безработни стават все повече с всеки изминал ден, това значи наистина около сто хиляди души и то от сектори, които са пряко засегнати от действията на извънредното положение", каза Димитров.

И в никакъв случай не изчерпват всички лица, които ще бъдат ударени, добави той. Никой не може да даде прогноза колко са в момента. Със сигурност са много повече от 100 хиляди или ще бъдат по-скоро.

"Нека да не забравяме, че много от държавите членки на ЕС, освен, че затвориха границите, започнаха да затварят и предприятията, и не само Италия, които са основни наши партньори", добави Пламен Димитров.

Коментари

Задължително поле