„Коалиция за България” откри предизборната си кампания в Стара Загора

Отиваме в Европейския парламент да свършим няколко добри дела. Като икономист си поставям три задачи. От „Коалиция за България” поставихме тежка диагноза на състоянието на икономиката ни и търсим модерна рецепта за справяне със ситуацията. Това заяви по време на откриването на предизборната кампания в Стара Загора на коалицията, обединяваща ПП АБВ и още 6 политически формации, водачът на листата с кандидати за евродепутати проф. Боян Дуранкев. Кампанията стартира с концерт на група „Грамофон”. В откриването участваха лидерът на ПП АБВ Румен Петков, Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012), както и част от кандидатите за евродепутати.

„Ако действително се постъпи мъдро, професионално и ако отстояваме интересите си в Европейския съюз, до 2025 г. можем да постигнем догонващо развитие до средното ниво на Европейския съюз, което е в момента. Можем да постигнем увеличение на социалните разходи. Ако говорим за минималната работна заплата, при един добър икономически растеж, можем да достигнем до 2025 г. 1000 лева и минимална пенсия – 600 лева. Това е напълно възможно при едно догонващо икономическо развитие” – коментира проф. Дуранкев. Той добави, че е силно амбициран за промяна на демографското развитие. В тази връзка „Коалиция за България” ще настоява за европейски фонд „Бебе”, който да предоставя за първо дете 5000 евро, за второ – 10 000 евро, а за трето – 30 000 евро.

Лидерът на ПП АБВ Румен Петков акцентира пред събралите се старозагорци в парк „Пети октомври” на темата, свързана с енергетиката. „Казвам не случай това в Стара Загора, защото в региона беше извършено едно от най-големите престъпления към българската енергетика, едно от най-големите предателства към политиката на индустриална България. Причината е, че правителството на Иван Костов хариза при унизителни условия ТЕЦ „Марица изток 1” и ТЕЦ „Марица изток 3” на чужди компании и днес всички плащаме това тежко социално и икономическо престъпление. На първата централа днес плащаме 178 лева на мегават час, на втората – 120 лева, а на държавната топлоелектрическа централа „Марица изток 2” – 77 лева на мегават час. Това е пряко посегателство върху въгледобива. Ще поставим този въпрос пред Европейската комисия за държавна помощ, защото вредните емисии за частните централи ги плащаме ние” – заяви Румен Петков. Другият ключов въпрос, който стои пред „Коалиция за България”, е гарантирането на мира и сигурността, неразполагането на ядрени оръжия и нови контингенти на територията на България, подчерта лидерът на ПП АБВ.

Д-р Камелия Стаматова от Тракийски университет – Стара Загора, която е кандидат за евродепутат, припомни, че преди месеци поголовно бяха избити 4000 животни в Странджа и района. „Като ветеринарен лекар съм за нов прочит на европейските регламенти за ограничаване и ликвидирането на епидемиите по животните по югоизточната ни граница. Считаме, че масовото избиване на животни, при оспорими доказателства за заболявания, особено такива, които са малко познати на специалистите, трябва да става след широка експертна преценка” – категорична е д-р Стаматова.

Лидерът на партия АБВ Румен Петков посочи, че листата с кандидатите за евродепутати от „Коалиция за България” заслужават доверие и подкрепа.

„Имаме млади хора, които завършиха образованието си в чужбина, но предпочетоха да си дойдат тук, да работят тук, да създават Брутен вътрешен продукт тук, да създават семейства тук. И това е голямата разлика между листата на „Коалиция за България” и другите листи. В листата имаме 7 души университетски преподаватели, докторанти, хабилитирани лица, учени, които са имали възможност като проф. Дуранкев да намерят научната си реализация навън, но са предпочели България” – каза още Румен Петков.

„Аз съм гарант на тази листа и апелирам към онези, които ме познават добре по време на двата ми мандата като президент и ако ми имат доверие да дадат и на листата на „Коалиция за България” – заяви Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012).

За листата с кандидати за евродепутати от „Коалиция за България” се гласува с № 10 в бюлетината на 26 май.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика