Президентът Румен Радев се качи на Кончето с доброволци, монтира лично аптечка в новия заслон

63-годишна баба тренира 5 пъти седмично и сваля млади мъже Лесли Максуел влиза в залата едва на 48

Прокуратурата в Своге привлече обвиняем за пожара в гората над село Реброво

Теменужка Петкова: Процедурата по АЕЦ “Белене” беше максимално публична и прозрачна

Николина Чакърдъкова ще пее с дъщеря си Мария на сцената на Пирин Фолк Илия Луков и любимците на публиката Райко Кирилов и Йорданка Варджийска са подготвили много любими песни за публиката

Прибраха в ареста чичо и племенник, обвинени в сводничество и пране на пари Окръжният съд изменил първоначалните мерки

Шефът на АПИ проверява разчистването на боклуците под магистрала „Струма“

Община Елена удостои с награда примабалерината Диляна Никифорова

ЦСКА пита държавата: Кога ще ни позволите да инвестираме в стадиона?

Кейт, Уилям и децата със самолетни билети за 365 паунда общо За разлика от частния полет на Меган, Хари и Арчи за 20 000 паунда

Пожар пламна в землището на Ветрен

От октомври стартират мобилни социални и здравни услуги в община Търговище

БСП дава Христо Ковачки на прокуратурата

Убитият в село Гранит е намерен с три огнестрелни рани На мястото на местопрестъплението са открити 8 гилзи

Пари от реклама пращат Неймар в „Реал“

Коварният план на Асад Възстановяването на къщите, разрушени от войната, ще му донесе двойна печалба

Рами Маклуф ще е твърде зает през следващите години. Частният холдинг „Damascus Shams“, който той ръководи, се е заел с възстановяването на разрушените от войната южни предградия на Дамаск. Рами Маклуф е братовчед на Хафез Асад – бащата на днешния президент Башар Асад. Предприемачът е един от най-богатите хора в страната. Той отговаря за строителството на близо 12 000 луксозни жилища в района.
Правата на собствениците на разрушените от войната къщи и жилища няма да създават особени грижи на Маклуф и неговата фирма. Много от бившите собственици едва ли притежават документи за собственост.
Замисълът на Асад е коварен: Възстановяването на разрушените от войната къщи край Дамаск на практика означава отчуждаване на бившите собственици и колективно наказание за тези, които са били против него. А той ще спечели двойно.

Новият закон, приет на 2 април 2018 г., направи възможно застрояването на региона, а това представлява фактическо отчуждаване на бившите собственици. Законът предвижда във всеки район да бъдат създадени служби по възстановяването на сградите. След представянето на новите строителни планове собствениците на земи, къщи и жилища в съответния район са длъжни в срок от един месец да представят документите си за собственост.

Проблемът обаче е, че много от хората, които сега са застрашени от отчуждаване на имота, са напуснали страната. Те изобщо нямат възможност да се върнат в Сирия в рамките на поставения срок от 30 дни.
Много от тях вече нямат в страната и роднини, които да им помогнат в набавянето на документите. Освен това редица документи за собственост са унищожени или пък изгубени по време на войната. С други думи, дори и да бяха в близост до имотите им, много от засегнатите изобщо не биха могли да докажат правото си на собственост. Според оценки на ООН, едва 9% от живеещите в чужбина сирийски бежанци притежават нужните книжа.

(от Дойче веле,
със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Който има претенции в 30 дневен срок ще подаде документи и ще докаже ако е собственик. Какво е коварното тук ?

  2. Хахаха… после отде се е поучил гьонсурата плевнелиев да се хвали с това от което нормалните хора биха се срамували.
    Не е случайно, че само комплексирани плоскочели селтаци ала желев ставаха франкофони.

  3. Страшно „коварно” -Асад ще вземе да си възстанови страната. Това на нищо неприлича! В.Монд” и целия демонократичен свят са потресени.

  4. Население на Сирия преди войната – Сунити над 70%, Шиити и алевити около 10%, останалите 20 % кюрди, християни, друзи и тюркмени. В България 85 % българи християни, 15 % – турци и цигани. Династията Асад е алевитска сложена от руснаците, точно защото е малцинство за да не може да управлява без руска помощ, затова и през десетилетията управлява с терор и масови убийства на всички етноси извън шиитско-алевинтския, а Русия винаги я защитава в ООН и Съвета са сигурност. Все едно у нас да управлява турско-циганското малцинство, а мнозинството българи да бъдат подложени на терор. Войната в Сирия е резултат от въстанието на сунитите, които искаха само свободни избори и светска държава, но върху тях беше хвърлена армията на Асад и ислямистите от ИДИЛ и Алкайда. Тъй като обаче сунитите са мнозиството от народа, то естествено Асад почти беше загубил войната със народа, затова и след като тъпанара Обама изтегли армията си от района, диктатора на секундата извика четири чужди армии за да се справи със сирийците – руската, иранската, ливанският Хамас и Палестинците, последните доказани терористи. И въпреки това на петте армии им беше нужно повече от 2 години за вземат превес над сирийския народ, върху който те извършиха етническо прочистване и геноцид на база религия. Все едно у нас турско-циганското малцинство да извика на помощ срещу въстаналите българи руската армия, турската армия, босненците, чеченците и албанците и да ни смачка, избие и разсели.

  5. Асад разруши 90% от кварталите и селищата населени със сунити в цяла Сирия, изби половин милион от тях, изгони 4-5 милиона извън границите, и разсели още толкова в райони контролирани от неговата армия. Останаха 10% от сунитите, които са обсадени от всякъде от ислямиситите и от Асад и от тях се очаква само да умрът или да се изселят извън странат. Така близо 10 милиона сунити не живеят в своите родни домове, и към тези сунитски квартали и земи е апетитът на династията Асад, която смята в новопостроените луск-квартали да засели своите шиити и алевити, като целта е сунитите извън Сирия никога да не се върнат, за да може при едни евентуални избори той да остане на власт. А ако техните домове, квартали и селища ги няма, те няма къде да се върнат. В този 30 дневен срок 99% тях няма как да предяват претенции защото или са убити, или са в Турция, Ливан или в Европа и не могат да се върнат, или са изселени в чужди за тях райони в които буквално са арестувани от армията на Асад и останалите четири чужди армии, като така блокирани няма да Бъдат допуснати да претендират за земи и домове, а ако някой се осмели да извади нотариален акт ясно е къде ще отиде. На гробищата естествено! Със сигурност ще има една малка част от не повече от 5 % на която ще бъде допуснато да предяви претенции само заради световното мнение, като се каже , „Ето ние не гоним сунитите, те имат равни права с нас!“ Докато всъщност извършеното от Асад и компания спрямо собственият си народ се равнява на Арменският геноцид извършен от Османската империя.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.