Възстановено е движението при тунела „Топли дол“

Въвеждат виртуални ПОС терминали за данъците

Корнелия Нинова: Рано или късно всеки, който краде, ще лежи в затвора

Дебатите по вота на недоверие през обектива на „Труд“

Митрополит Киприян призова: Отстоявайте вярата, оттеглете конвенцията В аулата на Софийския университет аплодираха владиката

Пуснаха квотите за калкан

Намериха тяло на жена на плаж в Бургас

Грипна епидемия и в Стара Загора, грипна ваканция от утре

Спасиха мъж, изгубил се на Витоша

Истанбулската конвенция сблъска протест и контрапротест пред НС (СНИМКИ)

Депутатите от БСП поискаха Борисов да дойде в НС за вота на недоверие

Рецидивисти по тютюна хванати пак с 440 килограма Марио и Георги се издали, рязко намалили пред патрулка

18 години затвор грозят трима българи в Турция за трафик на гюленисти

Синята зона в Пловдив поскъпва от 1 април Цената на паркирането става от 1.50 на 2 лв.

Съдят 19-годишен шофьор, убил велосипедист след употреба на дрога

Когато възможностите надхвърлят способностите Газов хъб „Балкан“ е все още само ново име за компрометирания „Южен поток“

Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Силвио Берлускони отбелязват откриването на газопровода “Син поток” на 17 ноември 2005 г.

След участието на президента Румен Радев в срещата на върха на страните от инициативата “Три морета” с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп във Варшава, последва интензивна международна програма и на премиера Борисов. Докато в Полша бе дискутирана енергийната сигурност и диверсификация в новия Интермариум между Балтийско, Черно и Адриатическо морета, от трибуната на Световния петролен конгрес в Истанбул премиерът за пореден път лансира неговия план за изграждане газоразпределителен център у нас, популярен като “Газов хъб “Балкан”.

Какво се крие зад политическото говорене? Kак да бъде дешифрирано за да се преценят реалните перспективи за създаване на Балкански пазарен газов хъб?

Според доклад на Оксфордския институт за енергийни изследвания нуждата е налице. Авторите обаче посочват, че наличните структури в региона са слаби и неспособни да въведат модерни енергийни технологии, търговски практики и способи за управление на рисковете. Ключовите познания са предимно в частния сектор, а държавните структури са неподходящи двигатели на промяна и реформи. Последните са склонни към неправилни приоритети, водени от фискални и социални мотиви, или поради плетеница от клиентелистки интереси. Ако енергийната политика се компрометира допълнително с непрозрачност, обществата ни ще останат неспособни да предприемат адекватни решения.

“Газов хъб” на първо място означава пазар, нежели инфраструктура. За осъществяването на пазарен газов хъб са необходими три основни компонента — а) ефективен либерализиран пазар, б) конкуриращи се доставчици и в) гъвкава инфраструктура. Нито едно от трите все още не е налице. Преодоляването на това изисква не само нови тръби, но преди всичко реална либерализация на сектора, раздържавяване на газовите монополи, привличане на нови доставчици, размразяване на проучванията в шистови формации на територията на страната, изграждане на адекватна свързваща инфраструктура, включително извън границите на България. Ключовите елементи на нужната инфраструктура са четири: 1. ново голямо газохранилище, управлявано на пазарен принцип; 2. нов плаващ LNG терминал при Александропулис; 3. нов местен добив; 4. завършване на интерконекторните връзки както с Гърция така и със системните оператори в съседните страни.

Засега акцентът е главно върху усвояването на европейските средства за предпроектно проучване и рестартиране на редуциран вариант на “Южен поток” с капацитет до 16 млрд. куб.м. годишно. Последното прозира и зад политическите послания за транзит на 8 до 10 млрд. куб.м. газ за Сърбия, предвид ограниченията на Трети енергиен пакет. Газов хъб “Балкан” на практика е все още само ново и по-атрактивно име за компрометирания “Южен поток”.

Същевременно проучванията за шистов газ в България са блокирани, а добив в Черно море на този етап може да се очаква реално само в акваторията на Румъния. Мораториумът не само обслужва интересите за нова тръба на “Газпром” през Черно море, но косвено спомага и за планираното разширение на “Северен поток”, срещу което редица европейски страни възразяват остро. Парадоксалното е, че тъкмо съвременните технологии за интегриран подход при проучванията и добив на газ от шистови структури предлагат решения за паралелно изграждане на необходимите ни газохранилищни капацитети, производство на място на по-чиста електроенергия от природен газ, и дори разработването на капацитет за геоложко съхранение на въглеродния диоксид и активна декарбонизация на икономиката. Подобен подход и технологични решения биха позволили добив и експлоатация на природен газ с ефективно отрицателен въглероден отпечатък. За сега, уви, темата е табу.

Вместо това, много се говори за риск от заобикаляне на България, за големи приходи или пропуснати ползи от транзитни такси. Твърди се също, че втечненият газ е твърде скъп. Едва ли не всичко друго освен газ, доставян от “Газпром” е неприемливо. Защо ли не се споменава нищо за финансирането на новата тръба и колко би струвало това на данъкоплатеца? България не би имала икономическа полза от изграждане за собствена сметка на транзитен газопровод на наша територия само заради евентуални приходи от транзитни такси, които не биха стигнали за покриване на лихвите по заемите за строителството. Но най-много, ако не и единствени биха имали полза допуснатите до строителството на новия газопровод. Техните ползи ще са и най-бързите. Така погледнато Балканският газоразпределителен център придобива очертанията на добре познат балкански непазарен строителен разпределителен център за усвояване на средства, които все още никой не може да каже със сигурност от къде и как ще дойдат.

 

Да си спомним за „Син поток“

Едноименният газопровод изглеждаше навремето като почти безобидно начинание, което започна да оперира през 2005 г. – с обем над16 млрд. куб. м. природен газ на година, прехвърляни от Русия към азиатската част на Турция. Тържество на сътрудничеството между руски и западни (италиански) компании. “Син поток” щеше да има и втора част, насочена географски към европейската част на Турция. Но после стана, “Южен”, след това “Турски” – а до края, кой знае?!

* Авторът е председател на Европейския институт за стратегии и анализи, бивш заместник-министър на финансите, подуправител на МВФ за България.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Балкан -г-ъ-з-о-в-и-я- хъб на парцала Борисов. Почвайте да садите фасул, за да раните с него парцала Борисов, а той ще пълни -г-ъ-з-о-в-и-я- хъб Балкан с -г-ъ-з-о-з-а-в-о-д-а- си, само го вижте какъв -г-ъ-з-о-з-а-в-о-д- е отгледал и отпрал. Голяма -м-ъ-р-ш-а- е тоя парцал Борисов.

  1. Пак си изпъкнал с тиретата. Ненормалник руски. А Южен поток е безсмислен и цели поробването на Балканите. Ние и досега си взимаме газ от Русия, а с още един „поток“ ще ни вържат ръцете вовеки веков особенно с неизгодните условия от руска страна и най-скъпата газ в Европа. Ние нямаме проблем с доставките от Русия. Ние имаме проблем с различните източници на доставки. Щото всички гледахме какво става като водиш политика различна от Путлер. Спират ти газът посред зима и бизнесът фалирва.

   1. ПЕТРОХА. ЕВРОПЕДЕРАСТ НЕДОКЛАТЕН. ПРЕДПОЧИТАМ ДА СЪМ ЗАВИСИМ ОТ РУСИЯ ОТКОЛКОТО ОТ ТУРЦИЯ БЕ ГОВЕДО ДОЛНО .ТИ СИ ИЛИ АМУДЖА ИЛИ ТЪПАК. ИЛИ И ДВЕТЕ ГОВЕДО.

    1. Такива явни про руски тролове като теб винаги ще предпочитат да бъдат зависими. То това ви е коза, че със страх от този или онзи прпагандирате за путлеровия режим. Аз ви казах, че стезле прикрита явка руски пендели с психични разстройства. Това е руския матрял. А за какво да си зависим от Турция, като не ни продавват газ ти си знаеш. И без друго рублите дето ти ги дават ти стигат за турски домат и турски дънки.

     1. Олихофрен си петроооо, олихофрен кат боклуците – знаеш кои.

    2. И отрепка е петро, ама не е той вшновен, че такъв са го създали боклуците…

     1. Така е. Вижте нормалните възпитани рожби на путлер. Явно на изток за това колко каруцарски и пъдарски ти е речника е мерило за интелигентност. В България все още такива като вас ги водим или пъдари или може би сте от малцинството, че те циганята се водят необразовани и заемат масово пъдарските позиций. Знам ли то в Русия всичко е обратно…а някой от вас и откровено педерастки никове си закичиха.

   2. цената е въпрос на преговори – никой не ни е крив, че политиците ни са безродници.
    а путин спря газа, защото партньорите на маерика от украйна спряха да плащат.
    я кажи кой идиот, освен безродна олихофренясала подлога кат теб и плевелиев ще доставя газ (на чужд гръб) за някой дет не си плаща?

 2. Изключително интересно заключение за частните и държавните играчи в което се отбелязва, че последните са водени от фискални мотиви…
  Въпросът е от какви мотиви са водени частните, след като не са фискални…
  вероятно евроатлантически?!

  1. Така е. Частника никога не гледа печалбата. На него му дай атлантизъм, като на руските тролове.

   1. ми трол си беше плевнелиев… и олихофрен. затуй и олихофрените му се кефите.

    пп. ценностите са заключение на оксфорд – пише го в статията, панимайш?

    1. Двата гнусни проруски трола (Велемир и кмнтр) не могат да напишат нищо смислено, освен обидите и нападките. Понеже заплащането им явно е мизерно, но напълно съответства на умствения им багаж.

     1. написаното е в първия пост, но прост олихофрен кат тебе не може да го вдене.
      панимайш?

     2. От доста време се чудя, защо най-употребяваните две думи в коментарите на коментя са прост и олихофрен. По едно време си мислех, че получава по един долар за всяко „о“. е се смейте – анблок от съчетанието три долара се печелят. Е, тука някой ще каже – Какво са три долара? Да де, ама това са над 200 рубли, брато. Като напишеш 5 пъти словосъчетанието и ето ти хилядарка! хилка по хилка – милионче.
      Ама тогава ми текна, че килограм ябълки или домати са по 100 рубли. Не само, че няма как да пестиш, ами и за оцеляване не стигат… Може би за това виждаме толкова често „прост олихофрен“?……

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.