Когато става въпрос за “много, много пари”

Снимка: Архив

Или както са казали древните римляни: „Cui Bono?“ - „В полза на кого?“

Близките до кръговете на управляващата във Великобритания консервативна партия авторитетни всекидневници „Дейли Телеграф“ и „Файненшъл таймс“ разкриха в сряда, че правителството в Лондон е постигнало съгласие с Брюксел за сумата на грубата сметка, която страната ще трябва да остави в касите на ЕС при излизането си.

Цифрата от между 55 и 60 млрд. евро ще е част от общ пакет предложения, които премиерът Тереза Мей ще изложи пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на „вечерята им на свещи“, идният понеделник.

Разбира се в сделката няма да става само дума за „много, много пари“, а и за покриването на другите две условия по „първата глава“ на преговорите за Брекзит – статутът на границата между Северна Ирландия и Ейре, и гарантирането на правата на европейските и британските граждани след 29 март 2019 г. Последните два параметъра досега стояха привидно на заден план, на фона на голямото бакалско пазарене „за сметката“, което съпътстваше първите шест месеца на преговори. За да се върнат на изходната позиция – Лондон ще плати пълната сума, която му потърси Брюксел в началото, за да стигне до търговските преговори.

Което ни връща на онзи фундаментален за древните римляни въпрос, когато става дума за „много, много пари“: „Cui Bono?“ или „В полза на кого?“. За британците не е тайна: това са големите им индустриални и търговски лобита зад партията на консерваторите, които генерират прозвището на страната „Шеста икономика в света“. И за които регулациите и правилата на ЕС излагат на риск много възможности за лична печалба. Инвестират тежко, в кампанията за „Брекзит“, явно за запазване на наложения от тях курс след референдума. Ако пък и Русия се е намесила дискретно на тяхна страна, какво да се прави?! Просто бизнес, Джоунс!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари