Референдум за нова визия на улица в Бургас

Приведоха мъж от затвора за повдигане на обвинения за три измами на пенсионери Възрастните хора ловко били преметнати, докато му услужвали с разваляне на пари

В Бургас търсят приемни родители

Пътен нарушител опитал да подкупи катаджии Водачът нямал застраховка и колата била с прекратена регистрация

48-годишен набил майка си и подпалил покъщнината й на двора Осъжданият извършител бил намерен и арестуван

Добротворци с поредна кампания в помощ на бездомни и самотни възрастни хора Акцията „Имам нужда от теб” започва във Велико Търново и Горна Оряховица

Прокуратурата поиска постоянен арест за петима от задържаните при спецакция срещу тероризма

Премиерът: Трябва да сме готови за всякакъв сценарии за Брекзит

Борисов към кметовете: Ако не вземете мерки да си почистите къщичките по места – то ще избива, дали в „Судужук“ или нещо друго

Премиерът Бойко Борисов: Не трябва да стоим само на резултатите, които сме постигнали (НА ЖИВО)

Цветан Цветанов: ГЕРБ е най-добрата платформа за решаване на проблемите в регионите (СНИМКИ и ВИДЕО)

Семеен хорър отива в Сънданс Шана Кърслей с главна роля

Фандъкова: Предизборната кампания на ГЕРБ ще се противопостави на популизма (ВИДЕО и СНИМКИ)

Водещият кандидат на ЕНП Манфред Вебер: По-силни граници и икономика, благодарение на ГЕРБ и на Бойко Борисов

Зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов: Със скоростта на F-16 към нова победа

Кога българинът купува злато?

Традиционно златото поскъпва във времена на политическа, икономическа и финансова несигурност.

Често се смята, че българинът не е добре заплатен, за да има възможност да спести. Камо ли да инвестира в злато. Реалността обаче е съвсем друга. С депозити над 70 милиарда и над 46 милиарда лева във влогове, сънародниците ни умеят да изкарват и да спестяват пари.
Влоговете за повечето хора са своеобразното гърне с жълтици, което са заровили в двора, деноминирано във валутата, в която този депозит е направен. Но в 2017-та това не е достатъчно. Почти нулевите лихвени проценти, завишените цени на имотите като алтернатива за инвестиция и трудния и неразвит посреднически сектор, предлагащ несигурен достъп до фондовите борси, превръща мнозина българи в консервативни спестовници, трупащи парите си по банкови сметки, таейки надежда, че следващата кризисна година е зад хоризонта.
Но има и алтернатива, от която много мнозина сънародници се възползват, но рядко се коментира в публичното пространство. Това е инвестицията в злато. Обществена тайна е, че всеки българин, когато може, купува малко злато под различни форми, за т.нар. черни дни. Това не е само мит. Данните показват, че пазарът на инвестиционно злато расте през последните 10 години. Изминалите икономически трусове, както и несигурната икономическа картина с хаотичния президент Тръмп, тромава и все по национализирана Европа, предстоящото отделяне на Великобритания от Евросъюза, и не на последно място икономическата война между САЩ и Китай, карат много хора, да отърсят праха от банковите си депозити и да инвестират в по-сигурната и доходоносна алтернатива.

Въпросът е кога българите купуват злато? И защо!

  • Когато ги е страх от икономическата действителност

Не само в България, но и по света, златото се счита за финансово убежище и хранилище на стойност в несигурни времена. Ето защо, по-време на икономически кризи или политическа нестабилност, хората купуват злато, независимо накъде се движат пазарите. Страхът, че изкарваните с усилен дългогодишен труд пари, могат да се изпарят като старите „хилядолевки“ е мотиватор, българите да инвестират в продукт, който е утвърден от хилядолетия.

  • Когато имат семейни празници

Златото е традиция за българите. От Освобождението насам, златни монети са подарявани на сватби, кръщенета, за новородени деца, рождени дни и за нов дом. В много творби на големите български автори, златото присъства в бита и ежедневието на българина и се счита за символ за благосъстояние. А в трудни моменти, златото е спасителен пояс за много домакинства. Тази традиция съществува и до ден днешен.

  • Когато искат да имат сигурен източник на допълнителен доход

Много българи инвестират в злато, за да го продадат обратно, когато цената се покачи значително. Закупилите злато през 2000-та година, когато настъпва .com кризата и пак през 2007 и 2008 година по време на световната икономическа криза, са реализирали през 2017-та година приблизително 465% в първия случай и над 165% във втория. Постижение, което рядко се наблюдава в света на инвестициите.

  • Когато искат да имат краткосрочни спестявания

Златото е отличен начин да се спестят пари и да се запази стойност, когато хората имат тенденция да посягат към влоговете си. Лесният начин, да се похарчи спестеното с няколко клика онлайн, превръща златото в сигурен ковчежник, защото за да го обърнеш в пари на възможно най-висока цена се изисква да се отиде на място в Tavex. Много хора отделят от месечните си доходи, за да закупят златни монети или по-малки кюлчета и така да не позволят на самите себе си да похарчат повече от необходимото.

  • Когато инвестират в младото поколение

Българите купуват злато и за да могат да го инвестират в бъдещето на децата си. Често закупените златни монети и кюлчета през годините, се обръщат във валута, за да се плати за образование, абитуриентски или абсолвентски бал или сватба. Сигурността, че спестяванията няма да изчезнат през годините, е основна причина, да се спестява в злато, когато тези спестявания са за бъдещето на децата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.