На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Кога да дадем таблета на детето?

Вероятно знаете какво се случва, ако дадете таблет или смартфон на ревящо малко дете – мигновено успокоение. И известно време почивка за изморените му родители.
Умните устройства и като цяло мониторите заемат все по-голяма част от вниманието на съвременните хора – както на възрастните, така и на децата. Къде обаче е границата и кога е прекалено рано децата да бъдат оставяни да гледат телевизия или да си играят с умните устройства?

Доскоро Американската педиатрична асоциация (AAP) твърдеше, че до 2-годишна възраст децата не трябва да прекарват никакво време пред екрана – нито пред телевизора (макар да има специални бебешки канали), нито пред екраните на „усмирителните” таблети или телефони на родителите си.

Отскоро обаче асоциацията има нови препоръки, отправени в доклада „Медиите и младите умове”, които свалят границата за подобни активности до година и половина, информира bTV.
Според тях децата над 18 месеца могат да прекарват време пред телевизионния екран или компютърния монитор за дейности като видео чат с членове на семейството или гледане на „качествени телевизионни програми”.

Важното е те да не бъдат оставяни сами пред екрана, а винаги да са под надзора на възрастен, който да определя какво да правят и колко дълго.
Родителите трябва да мислят за начина, по който децата използват технологиите, и да говорят с тях за това, тъй като прекалено многото време пред екрана може да означава, че не се отделя достатъчно време за сън, игра или учене, посочват специалистите.

Подрастващите от 2 до 5-годишна възраст може прекарват пред някакъв вид екран само до 1 час на ден. Освен това се препоръчва децата да използват такива устройства само в определени стаи, а не във всички, които обитават – важно е например в помещението, където се спи, да няма телевизори и електронни играчки.

Учените обаче призовават за повече изследвания на т.нар. „обучителни приложения”, която в момента представляват нерегулирана индустрия.

Това, което знаем, че мозъкът на малките деца реагира най-добре на жива реч, при това лице в лице (а не през екран), и особено когато говори възрастен, свързан с децата, посочват педиатрите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.