Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Полицаите в Сливен събират средства за лечението на Гергана Зашева

Кампанията “Книги за смет” се провежда днес в пет града

Атентат в център за регистрация на гласоподаватели в Кабул

Словашкият посланик: Една страна не може сама да се справи с международната мафия

Смъртна присъда за изнасилване на деца въвеждат в Индия

Над 300 известни личности подписаха манифест срещу новия антисемитизъм във Франция

Джулиана с нов нос и чужд мъж на парти Вдига наздравици с Христо Сираков

Иран възобновява ядрената си програма, ако САЩ върнат санкциите

Канада и Япония подписаха споразумение за военно сътрудничество

В Парагвай гласуват за президент, парламент и губернатори

Турският президент призова за мир с Гърция

Кога да дадем таблета на детето?

Вероятно знаете какво се случва, ако дадете таблет или смартфон на ревящо малко дете – мигновено успокоение. И известно време почивка за изморените му родители.
Умните устройства и като цяло мониторите заемат все по-голяма част от вниманието на съвременните хора – както на възрастните, така и на децата. Къде обаче е границата и кога е прекалено рано децата да бъдат оставяни да гледат телевизия или да си играят с умните устройства?

Доскоро Американската педиатрична асоциация (AAP) твърдеше, че до 2-годишна възраст децата не трябва да прекарват никакво време пред екрана – нито пред телевизора (макар да има специални бебешки канали), нито пред екраните на „усмирителните” таблети или телефони на родителите си.

Отскоро обаче асоциацията има нови препоръки, отправени в доклада „Медиите и младите умове”, които свалят границата за подобни активности до година и половина, информира bTV.
Според тях децата над 18 месеца могат да прекарват време пред телевизионния екран или компютърния монитор за дейности като видео чат с членове на семейството или гледане на „качествени телевизионни програми”.

Важното е те да не бъдат оставяни сами пред екрана, а винаги да са под надзора на възрастен, който да определя какво да правят и колко дълго.
Родителите трябва да мислят за начина, по който децата използват технологиите, и да говорят с тях за това, тъй като прекалено многото време пред екрана може да означава, че не се отделя достатъчно време за сън, игра или учене, посочват специалистите.

Подрастващите от 2 до 5-годишна възраст може прекарват пред някакъв вид екран само до 1 час на ден. Освен това се препоръчва децата да използват такива устройства само в определени стаи, а не във всички, които обитават – важно е например в помещението, където се спи, да няма телевизори и електронни играчки.

Учените обаче призовават за повече изследвания на т.нар. „обучителни приложения”, която в момента представляват нерегулирана индустрия.

Това, което знаем, че мозъкът на малките деца реагира най-добре на жива реч, при това лице в лице (а не през екран), и особено когато говори възрастен, свързан с децата, посочват педиатрите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.