Бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с държавния глава и премиера на Косово

Създател на “Новичок”: Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора Вил Мирзаянов не очаква отровеният Сергей Скрипал и дъщеря му да се възстановят

Германският министър на икономиката предупреди САЩ да не се опитват да разделят Европа с вносните мита

Екипите на “Аварийна помощ и превенция” са се отзовали на 28 сигнала за паднали дървета и опасни ламарини в София

Зам.-кметът Евгени Крусев: До месец започва ремонтът на столичния булевард “Арсеналски”

Как се прави КЕКС Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши

Жерар Депардийо даде своя глас за президент на Русия в Париж

Президентът на Сирия Башар Асад посети сирийските военнослужещи в Източна Гута

“Черно море” забрави как се бие

Силният вятър остави три села в Ловешко без ток

ЦИК на Русия: Към 17 ч. избирателната активност за президент е достигнала до 51,9%

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се насочи към проверка на богатство, свързано с Кремъл

Моуриньо оплю играчите на “Юнайтед”

Франция не признава изборите в Крим за руски президент

Затруднен трафик в Румъния заради обилни снеговалежи и леден дъжд

Кого да слушат Патриотите? Валери Симеонов или Красимир Каракачанов? Лидерите на една и съща коалиция ще си „извадят очите“ при обсъждането на бюджета за отбрана за следващата година

Ако ме беше питал, нямаше да говори така, бе казал веднъж Красимир Каракачанов за колегата си вицепремира Валери Симеонов.

Ако Патриотите слушат единия от лидерите си, зарязват армията и я оставят на самооцеляване. Не къде да е, а на правителственото заседание за обсъждане на бюджета за следващата година и не кой да е, а вицепремиерът Валери Симеонов, се обяви против купуването на нови военни играчки, както се изрази той. Любопитна терминология за един държавник, който продължава да говори с висок глас и на високи места, че и да вземем нови самолети, няма кой да ги управлява. По същия начин разсъждава и по другия, гласуван от парламента проект за инвестиционен разход, чието реализиране трябва да увеличи строя на Военноморските ни сили с два модулни патрулни кораби.

Но, ако Патриотите застанат зад другия си лидер, който също е вицепремиер, трябва в пленарна зала да имат съвсем друго поведение. На същото това заседание министър Красимир Каракачанов отдава казаното от колегата си и политически приятел на неговото неразположение и на непознаване на Програмата за управление на коалицията „ГЕРБ-Обединени патриоти“. Ако беше ме попитал, щях да го информирам за какво става дума, беше казал Каракачанов и по повод на неотдавнашните заключения на Симеонов, че поведението на пилотите в Граф Игнатиево било, едва ли не, национална измяна.

Да оставим обаче това тотално разминаване между двамата вицепремиери, макар че то показва какво е отношението на управляващите към армията. От гледна точка на факта, че тя не пълни, а празни бюджета, сигурно са прави. Би могло част от тези стотици милиони да се дадат за по-големи заплати на митничарите, които носят приходи, както Валери Симеонов препоръчва на финансовия министър Владислав Горанов. Колкото и да сме несъгласни с приказките на Валери Симеонов, трябва да му благодарим, че се намери един политик, който ясно да ни каже защо през последните десетилетия отбраната ни е хронично нефинансирана, а хората с пагони бягат от нея.

Отражение точно на тази картинка в политическото ни всекидневие са парите за отбрана, които правителството на Бойко Борисов залага за следващата година. Според Министерството на отбраната разходите през 2018 г. ще бъдат 1,53 процента от БВП, т.е. с 0,017 на сто повече в сравнение с тези през 2017 г., а според Министерството на финансите процентът е 1,55. Доста далеч от заветната цел, поставена от срещата на върха на НАТО в Уелс, за 2 процента. При това, за да се похвалим с някакъв напредък, събираме всичко, което, макар и символично, се доближава до отбраната. А какво остава за отбранителни способности, заради които се гонят тези два процента?!

И след окончателното гласуване на бюджета, както подсказват обсъжданията в парламентарните комисии, управляващите ще вдигнат високо глава, защото, както се успокояват, са направили реалното. Прогнозите на експерти обаче, не са толкова оптимистични. Да увеличиш месечните възнаграждения на войниците и сержантите с около 70 лв., а на офицерите – с около 90 лв., не означава, че решаваш въпроса с големия некомплект от личен състав. Задачата пред командирите е да приемат 1300 нови войници на година.

Съмнения за нейното изпълнение изразява началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. И той е прав. Преди всичко няма кандидати, няма и да има, защото при днешния пазар на труда 680 лв. заплата не е привлекателна. На последния конкурс за три свободни места в армията е имало само един желаещ?! Още повече, че Въоръжените сили са система и увеличаването на състава води до необходимостта от повече средства за бойна подготовка, горива и т.н., което може да разгневи още повече хора като Валери Симеонов. Изглежда обаче, депутатите не са настроени на боева вълна. Новият военен бюджет е преди всичко бюджет на примирението.

Унижение
за командирите

Като унижение за командирите в Българската армия следва да се приемат думите на вицепремиера Валери Симеонов на правителственото заседание “Извинявайте, но да купуваме нови военни играчки при положение, че там има много сериозни проблеми в екипа на хората, които ще управляват тези нови самолети и въобще никаква гаранция няма, че някой ще се качи на тези самолети, по-добре да не правим тези излишни рискове, защото са прекалено скъпи”.

Нещо подобно е и въпросът с фрегатите, който също би трябвало, според вицепремиера, да бъде по-сериозно обсъден. Това не е поставяне под съмнение на политически решения, а на усилията на българските военнослужещи.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Не разбирам защо свамата трябва да имат еднакво мнение по всички въпроси! В спора се тажда истината. Ако пък не спорят вие ще пишете “сдушили са се…” – няма угода!

  2. И тия взеха като Боко и Цвъки да играят ДОБРИЯ и ЛОШИЯ — винаги могат да маневрират !
    Ето затова БГ е на последно место в Европа – по всичко, освен по производство на …
    ТИКВИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ !!!

  3. Г-н ТиквеНИК, изкушавам се да Ви похваля. Сам не знаете колко сте точе-н в избора на Ник-а си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.