Кожният център в Сливен: Обявяват ликвидация, а няма министерска заповед

Ликвидацията на Центъра за кожно-венерически заболявания в Сливен отново стана повод за обществено напрежение. От едната страна са финансовите аргументи на общината, от другата - медицинските доводи на лекарите-специалисти и тревожната статистика, която нарежда 90-хилядния Сливен на второ място в страната след 2-милионна София по заболяемост от сифилис.

Кметът Стефан Радев предлага кожният център да бъде ликвидиран, тъй като общинското лечебно заведение с 10 легла "значително намалява обема на работата, както и на постъпващите разходи от дейността, което води до декапитализация на дружеството" - е посочено в писменото му предложение до местния парламент. Идеята е центърът да стане отделение в областната болница, а докато тече процедурата по ликвидацията му, областната болница да плаща наем за активите му. Мотивите са подплатени със следните цифри: задълженията към 30 юни са 55 хил.лева, като 37 хил.лева от тях - към областната болница, а към настоящия момент задълженията възлизат на 109 хил.лева.

Последната цифра вероятно е техническа грешка в писменото предложение - уточняват от центъра. "Не загубите, приходите ни към 30 юни са 109 хил.лева. Разходите ни са за 120 хил.лева, а загубата възлиза на близо 11 хил.лева" - съобщи управителят на кожния център д-р Мая Миланова. Малко над 61 хил.лева са задълженията от минали периоди.

img_6218Към момента центърът има да получава от здравната каса над 20 хил.лева от надлимитни дейности, свързани с обслужването на спешни случаи или на деца, болни от сифилис. "Така че, ако получим тези пари, ще намалим значително задълженията си към областната болница...До преди години никой в медицината не можеше да допусне, че от това заболяване може да страдат и деца. И не говорим за вродения сифилис, предаван от бременната майка на плода. А за заразни форми на болестта" - коментираха доктори.

Към момента 111 случая на сифилис се водят на диспансерен отчет. 34 са новорегистрираните до началото на август. Две деца с вроден сифилис още не са диспансеризирази, само защото майките им още не са ги довели. Наскоро, не за първи път, е открито и 3-годишно дете със заразни форми на болестта.

"По преценка на здравното министерство, кожният център е уникално за Сливенска област здравно заведение. Заболяванията на кожата и на подкожната тъка са на четвърто място след онкологичните заболявания, инфарктите и инсултите в Сливенска област" - заяви д-р Нина Борова, общински съветник от ДБГ.

Тя посочи, че проблемите на общинския кожен център са заради лошото му управление в миналото, при липса на контрол от общината. Управителката д-р Миланова е заварила задължения по неизгодни договори, заради които последвали запори на сметките, включително и за неизплатени пари за неползвани отпуски на предишната управителка.

Само по запорите центърът е платил над 30 хил.лева с цената на много икономии, предимно за сметка на работещите в него. Лекарите-специалисти още твърдят, че ако кожният център с 5 специализирани кабинета и лаборатория стане болнично отделение, не само обемът, а и качеството на медицинската дейност значително ще намалеят до няколко болнични легла с един приемен кабинет.

Това, което най-много изненадва лекарите-специалисти, е, че за да бъде ликвидиран центърът, трябва да има заповед на здравния министър. Такава заповед обаче няма. "Нямаме обяснение защо толкова се бърза - да ликвидираме, да даваме под наем, а пък заповед няма. Значи някакви други интереси може би са водещи!?" - са още коментарите на докторите-специалисти. Те подчертават, че въпреки акциите на различни организации, здравната култура на определена част от населението остава ниска, затова и случаите растат. От друга страна, при наличието на бежански център и на затвор в Сливен рисковете се увеличавали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве