Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Дронове могат да заместят пчелите

Силите за специални операции на България и Македония със съвместно учение през май

Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

Промените в Закона за горите отложени от правната комисия в НС Депутатите извадиха точката от дневния ред с аргумента, че корекциите трябва да се гласуват първо в Комисията по земеделието и храните

Кожният център в Сливен: Обявяват ликвидация, а няма министерска заповед

Ликвидацията на Центъра за кожно-венерически заболявания в Сливен отново стана повод за обществено напрежение. От едната страна са финансовите аргументи на общината, от другата – медицинските доводи на лекарите-специалисти и тревожната статистика, която нарежда 90-хилядния Сливен на второ място в страната след 2-милионна София по заболяемост от сифилис.

Кметът Стефан Радев предлага кожният център да бъде ликвидиран, тъй като общинското лечебно заведение с 10 легла “значително намалява обема на работата, както и на постъпващите разходи от дейността, което води до декапитализация на дружеството” – е посочено в писменото му предложение до местния парламент. Идеята е центърът да стане отделение в областната болница, а докато тече процедурата по ликвидацията му, областната болница да плаща наем за активите му. Мотивите са подплатени със следните цифри: задълженията към 30 юни са 55 хил.лева, като 37 хил.лева от тях – към областната болница, а към настоящия момент задълженията възлизат на 109 хил.лева.

Последната цифра вероятно е техническа грешка в писменото предложение – уточняват от центъра. “Не загубите, приходите ни към 30 юни са 109 хил.лева. Разходите ни са за 120 хил.лева, а загубата възлиза на близо 11 хил.лева” – съобщи управителят на кожния център д-р Мая Миланова. Малко над 61 хил.лева са задълженията от минали периоди.

img_6218Към момента центърът има да получава от здравната каса над 20 хил.лева от надлимитни дейности, свързани с обслужването на спешни случаи или на деца, болни от сифилис. “Така че, ако получим тези пари, ще намалим значително задълженията си към областната болница…До преди години никой в медицината не можеше да допусне, че от това заболяване може да страдат и деца. И не говорим за вродения сифилис, предаван от бременната майка на плода. А за заразни форми на болестта” – коментираха доктори.

Към момента 111 случая на сифилис се водят на диспансерен отчет. 34 са новорегистрираните до началото на август. Две деца с вроден сифилис още не са диспансеризирази, само защото майките им още не са ги довели. Наскоро, не за първи път, е открито и 3-годишно дете със заразни форми на болестта.

“По преценка на здравното министерство, кожният център е уникално за Сливенска област здравно заведение. Заболяванията на кожата и на подкожната тъка са на четвърто място след онкологичните заболявания, инфарктите и инсултите в Сливенска област” – заяви д-р Нина Борова, общински съветник от ДБГ.

Тя посочи, че проблемите на общинския кожен център са заради лошото му управление в миналото, при липса на контрол от общината. Управителката д-р Миланова е заварила задължения по неизгодни договори, заради които последвали запори на сметките, включително и за неизплатени пари за неползвани отпуски на предишната управителка.

Само по запорите центърът е платил над 30 хил.лева с цената на много икономии, предимно за сметка на работещите в него. Лекарите-специалисти още твърдят, че ако кожният център с 5 специализирани кабинета и лаборатория стане болнично отделение, не само обемът, а и качеството на медицинската дейност значително ще намалеят до няколко болнични легла с един приемен кабинет.

Това, което най-много изненадва лекарите-специалисти, е, че за да бъде ликвидиран центърът, трябва да има заповед на здравния министър. Такава заповед обаче няма. “Нямаме обяснение защо толкова се бърза – да ликвидираме, да даваме под наем, а пък заповед няма. Значи някакви други интереси може би са водещи!?” – са още коментарите на докторите-специалисти. Те подчертават, че въпреки акциите на различни организации, здравната култура на определена част от населението остава ниска, затова и случаите растат. От друга страна, при наличието на бежански център и на затвор в Сливен рисковете се увеличавали.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете