Кожният център в Сливен търси средства, за да не го закрият

Кожният център в Сливен търси финансова помощ, за да погаси задълженията си и да не бъде закрит - алармираха лекари. Центърът е общинско здравно заведение. До 2010 г. дружеството е получавало съфинансиране от здравното министерство в размер до 300 хил. лева на година, било е на печалба и е изплащало дивидент на общината. След това неизгодни договори за услуги, които не са били заплащани, намаленият брой на болничните легла до 10 и непреведени от здравната каса за извършени надлимитни дейности са влошили сериозно финансовото му състояние. От сегашното ръководство уточниха, че още с встъпването си в длъжност на центъра са били наложени два запора заради неплатени суми му договорите за услуги, които въпреки трудностите са били погасени. Финансовият колапс, по някаква ирония, съвпадна с бума на сифилис в Сливенска област. 90-хилядният областен град е на второ място в страната, след 2-милионна София, по заболяемост - каза д-р Нина Борова, общински съветник от Движение "България на гражданите".

В общинския съвет било внесено предложение кожният център да получи безлихвен заем от 36 хил.лева от друго общинско здравно заведение - съобщиха лекари. Тази сума е спасителна, защото с нея ще бъдат погасени задълженията към областната болниа за лекарства. Ръководството на общината обаче е категорично против, защото отпускането на подобен заем е незаконно - каза кметът Стефан Радев.  "От друга страна, не може общинска фирма да отпуска необезпечени заеми, дори те да са пак за общинско дружество, с ясното съзнание, че няма да бъдат върнати. Поне това личи от предложението. Това не може да стабилизира кожния център. Проблемът не е, че има едно задължение, а че не може да гарантира устойчивост на развитието. Ако центърът сега вземе заем, а от общината вече му дадохме един за 10 хил.лева, след половин година отново ще говорим за заем" - бе категоричен Радев.

Лекарите-специалисти от центъра правят опити да привлекат финансовата ангажираност на останалите общини в Сливенска област, тъй като дружеството обслужва и лекува и техни граждани. Засега обаче няма резултат. А и се оказа, че съществували юридически пречки центърът да бъде преобразуван като областно здравно заведение, каквито идеи се появиха неотдавна.

34 бяха новооткритите случаи на сифилис в Сливен към средата на септември, а общият брой на заразените бе 77. През миналата година бе разкрито престъпление на блудство, след като две деца бяха лекувани от заразни форми на инфекцията. В града имаше подписка против закриването, имаше и протест. Според общината най-добрата съдба за центъра ще е, ако той стане отделение в областната болница. От здравното министерство няма разрешение за това. Съветниците в местния парламент са разделени на две в мнението си за бъдещето на центъра. Самите лекари в кожния център са категорично против ликвидацията срещу разкриване на кожно отделение в областната болница. Според тях, ако това стане, от съществуващите 5 кабинета в центъра ще има само един в отделението. А проблемът ще бъде прехвърлен от "болната на още по-болната глава", според д-р Борова, тъй като и областната болница има сериозни задължения.

Коментари

Задължително поле