Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Който цапа повече, ще плаща по-скъпо Кметове се стреснаха, че ще им избягат избиратели

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и колегата й от ГЕРБ Александър Ненков защитиха поправките.

Нова система за плащането на такса “смет” ще въведе справедливост в налога. Депутатите приеха на първо четене вчера промени в Закона за местните данъци и такси, които въвеждат принципа на европейската директива „замърсителят плаща“. Това ще доведе до промяна на определянето на размера на таксата за битови отпадъци.

Но по-голямата разлика ще е в сумата, която домакинствата ще плащат при окончателното гласуване на поправките. Както “Труд” вече съобщи, от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) обявиха, че на 20 септември ще излязат със становище по промените. А след това някои кметове декларираха, че не са съгласни с тях.

Други бяха по-дипломатични и отбелязаха, че новите правила е по-добре да влязат в сила след местните избори. Причината е, че поправките определено ще доведат до увеличение на такса смет, тъй като тя вероятно ще се изчислява на брой членове в семейството. И градоначалниците се притесняват, че ще загубят избиратели за нов мандат. Така семейство от 4 души, което живее в краен панелен квартал в двустайно жилище ще плаща повече, отколкото двойка, която е собственик на 150 квадрата луксозен апартамент в центъра. В момента налогът се определя на база данъчна оценка на имота.

“Общините трябва да бъдат по-гъвкави, като никой не ги задължава да приемат една основа за прилагане на мярката за такса смет и тя може да бъде и комбинация. Необходима е сериозна подготовка на общините, в законопроекта е предвидена 1 година. Имаме призив от общините този срок да се удължи“, посочи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ).

Принципът „замърсителят плаща“ представлява финансов стимул, както за лицата да намалят количеството на генерираните отпадъци, така и за общините – да оптимизират разходите по събиране, транспортиране и третиране на отпадъците, категорични са и от министерството на финансите.Промените трябва да влязат в сила от 1 януари 2019 година и до тогава ще има достатъчно време да се определи и методологията за новите изчисления.

Новите правила бяха подкрепени с 112 гласа „за“, 38 гласа „против“ и 33 „въздържали се“. По време на дебатите от БСП обявиха, че парламентарната група ще се въздържи или ще бъде против, защото кметовете предупреждават, че таксата смет ще се вдигне. Александър Ненков от ГЕРБ обачеконтрира, че основната събирателна на законопроекта е реформа в този сектор. „Няма нищо по-важно от това да има прозрачност как се събира таксата смет и тя да бъде справедливо разпределена“, заяви Ненков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ЛОБИТО НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ БИЗНЕС ВЗЕ ПРЕВЕС В НС!!! НАЙ-МНОГО ЦАПА Т.Н. БИЗНЕС..ЩОМ ВЛАСТТА СЧИТА ОБРАТНОТО-ЧЕ ЦАПАМЕ НИЕ-ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ-КРАЙ НА ПРАВОТО МИ НА ГЛАС .КАТО ДОЙДАТ ЩЕ ВИДИТЕ!!! КОЙ КАТО ДОЙДЕ? ИЗБОРИТЕ,РАЗБИРА СЕ…НЕЩАСТНИЦИ!!!!

  2. За някой ще се вдигне, за други ще намалее, важното да е справедливо иначе си е чист комунизъм.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.