Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Обречените усилия на госпожа Габриел

Пилоти събират пари за онкоболни деца Дарили първо увеличение на заплатите

Путин печели изборите в Русия с близо 74%, показват екзитполовете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 март 2018

АСЕАН и австралийският премиер призоваха КНДР да прекрати ядрената си програма

Мазилка падна от къща и рани жена в Пловдив

Бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с държавния глава и премиера на Косово

Кой дава парите за ООН? Със своите финансови вноски отделните държави могат да поставят политически акценти

Размерът на вноските зависи от богатството на съответната държава

По изчисления на организацията „Германско общество за Обединените нации“, бюджетът на ООН през 2015 година е възлизал на не по-малко от 40 милиарда долара. Това отговаря примерно на оборота на германския концерн ThyssenKrupp. За разлика от него обаче, Обединените нации се издържат от вноските на всичките 193 страни-членки на организацията.

Всичко се върти около трите финансови стълба на организацията. От една страна съществуват постоянни вноски, чиято големина се определя през известен период от време. Важи принципът: по-богата държава, по висока вноска. САЩ не само са домакин на Световната организация, но и покриват 1/5 от редовните вноски към общия бюджет. През 2016 и 2017 година сумата възлиза на 5,6 милиарда долара. Тези пари отиват за централните органи, например за Общото събрание, специализираните комисии и Секретариата на ООН. Значително по-високи са сумите, които страните-членки заделят за миротворческите мисии на ООН.

В момента в тях участват 100 000 души в 16 страни по света. До средата на 2018 година за тяхната издръжка са предвидени 7,3 милиарда долара. И тук размерът на вноските зависи от богатството на съответната държава. Още повече плащат постоянните страни-членки в Съвета за сигурност, които поемат и дяловете на най-бедните страни на принципа: повече власт, повече разходи.

Така САЩ плащат почти 1/3 от разходите за всички умиротворителни мисии. Третият стълб се състои от доброволните вноски на страните-членки. С тях се финансират – изцяло или отчасти – отделните програми и фондове на Обединените нации, като например УНИЦЕФ, Върховният комисариат за бежанците, Програмата за развитие и т.н. Със своите финансови вноски отделните държави могат да поставят политически акценти. И тук САЩ са най-големият платец – при това от дълги години. Ако сравним доброволните със задължителните вноски, то първите надвишават значително вторите: в бюджета от близо 40 милиарда долара дялът на доброволните вноски е 25 милиарда.

 

(По „Дойче Веле“, със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.