Пожар избухна на два кораба в Черно море, 10 души загинаха

Легализиране на проституцията и притежаването на оръжие иска главният прокурор на Украйна

Великомъченик Славиша

На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Държавата клечи пред Тома Белев и жена му „Еколозите“ усвояват 100 милиона евро за биоразнообразие

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Кой да чисти снега? Разчистените пътеки трябва да са не по-малко от 1 метър широки

По закон почистването на снега в населените места в Германия е работа на общините. Те са тези, които отговарят за почистването на снега не само по улиците и пътищата, а и по алеите и тротоарите. Почистването на частните имоти е отговорност на техните собственици – те са длъжни при поледица или снеговалеж да организират опесъчаването или премахването на снега от пътеките до входната врата, кофите за боклук или до намиращите се в рамките на имота паркоместа.

Общините могат също така да задължат собствениците на жилища да поемат грижата да метат, почистват от сняг или опесъчават тротоара пред входа на съответния имот, а те от своя страна, когато са отдали имота под наем, да прехвърлят тази отговорност върху наемателите – чрез вписването на това задължение в договора за наем. В такъв случай наемодателят трябва да осигури необходимите за опесъчаването или почистването от лед и сняг материали и инструменти, както и да контролира редовно дали наемателите изпълняват задълженията си. Собственикът може също така да възложи на домоуправителя да почиства леда и снега пред жилището, или пък да наеме за тази дейност специализирана фирма. Тогава разходите за почистването се вписват в договора за наем и се поемат от наемателя.

Все едно дали говорим за собственици, наемодатели или наематели, в Германия за почистването при зимни условия важат следните правила:

– в делнични дни снегът трябва да се почиства от 7 до 20 часа, в съботни, неделни и празнични дни- след 8 или след 9 часа сутринта;

– почистването на снега, респективно опесъчаването, трябва да се извършва на тротоара пред имота, пред входната врата, както и на пътеките, водещи до кофите за боклук и гаражите;

– разчистените пътеки трябва да са не по-малко от 1 метър широки, за да могат спокойно да се разминават двама души; ако говорим за по-оживени или търговски улици, разчистената пътека трябва да е поне метър и половина широка, а пътеките, водещи до кофите за боклук или до гаражни клетки, могат да бъдат и 50 сантиметра широки, но не по-малко;

От „Дойче веле“, със съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Супер. Сега oстава да постигнат поетите ангажименти за климата, да се научат да правят техника… и афроарабите да им подобрят тъпия говежди ген.

    1. Не може да мине статия за Германия и да не е санкционирана с обиди от цървула на Путин, тролът Кмнтр.

  2. „Дойче веле“ нещо бърка. Единственото вярно е, че собствениците на кооперации са длъжни да почистват от сняг и да опясъчават. САМО ЧЕ тази дейност е поверена на фирми, а парите се изплащат от собствениците. Няма не искам, няма недей. Никога няма да видите граждани да чистят сняг с лопати.Фирмите за почистване на снега разполагат с нужната техника. Ако не почистят и някой се подхлъзне, те плащат глоби, както и сумите за евентуално лечение на пострадалия.

    1. Че дв много бърка – бърка, но не всички плащат на фирми. Доста хора си чистят по закон и си имат график.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.