Кой е първият студент на Стопанската академия в Свищов

Потомственият финансист Евгени Дамянов е направил ценно дарение на музея на Стопанската академия “Димитър А. Ценов” в Свищов по случай 60-годишния юбилей от създаването му. Свищовлията е предоставил дипломата, свидетелството и студентската лична карта на своя баща Георги Александров Дамянов, записан за студент в първия випуск през 1936 г. под албумен № 1.

С изключително вълнение и гордост Дамянов-младши разказва за своя род от финансисти. Той разкри пред “Труд” интересни семейни факти, като обяви, че всички поколения след родителите му - синове, внуци и снахи, също са възпитаници на свищовското висше училище.

“Любопитното е, че до един са завършили една и съща специалност - “Счетоводна отчетност”. Баща ми е син на царския генерал Александър Георгиев Дамянов. Преди 80 г. баща ми е приет като първия студент на висшето училище. След като се завръща от мобилизация през 1945 г., започва работа като главен счетоводител на ДДС “Дунав”. Там се запознава с майка ми Мария. Тя също е от семейство счетоводители. Аз и брат ми не изневерихме на традицията”, сподели Евгени Дамянов.

Той уточни, че над 36 г. е работил в свищовския месокомбинат. Минал е през различни длъжности, като счетоводител, началник на пласмента, директор, началник на производствената дейност. Вече е пенсионер, но продължава да работи в предприятието. Съпругата му също е счетоводителка. Двамата му синове са завършили Стопанската академия и в момента единият е счетоводител на хотел в София, а другият работи в банка в столицата.

“Снахите ми също са учили в свищовската академия и работят по специалността. И техните родители са финансисти. Освен това брат ми и снаха ми са икономисти, както и единият им син. Изключение прави единствено племенникът ми Георги Дамянов, който носи името на баща ми, но е лекар и е завеждащ клиниката по спортна травматология в София”, споделя необичайните данни на многолюдната си фамилия Евгени Дамянов.

Свищовлията казва, че не е правил подробно изследване на рода си, но финансистите в него са над 50 души и са все възпитаници на академията в крайдунавския град.

“За честването на 50-годишния юбилей на висшето училище се надявах да ме поканят, но това не се случи. Настоящото ръководство на свищовската Алма матер обаче се сети за мен и рода ми. Присъствах на тържествата в края на миналата година по случай 80 г. от създаването на академията. Разчувствах се и дарих уникалните документи на баща ми, които веднага бяха изложени в специална витрина в музея на висшето школо. Децата не бяха много съгласни да се разделим с тези семейни реликви, но така пък ще бъдат достояние на много повече хора”, коментира Евгени Дамянов.

Академичният музей е с богат фонд и притежава и други уникални експонати. Обновената документална сбирка е допълнена и с дарението на проф. д-р Йордан Василев, декан на факултета “Финанси”, който също е дал дипломата на баща си Иван Василев и юбилейния албум на ХV випуск, а така също студентската книжка и златната значка, която е получил проф. Василев за отличен успех по време на следването си в Стопанската академия.

“Висшето училище в Свищов е едно от малкото в България, което има собствен музей. Създаването му е дългогодишно дело, което води началото си от 1956 г.”, обясни организаторът на музея Маргарита Дончева.

Тя припомни, че идеята за събиране и организиране на музей за историята на свищовската Алма матер, третото в страната висше училище, възниква по повод честването на 20-годишнината на Висшия финансово-стопански институт, а сега Стопанска академия. Преди шест десетилетия била организирана кампания по събиране на снимков и документален материал, с който се урежда изложба в библиотеката на училището, която прераства в музей. За ХХХ годишнината през 1966 г. експозицията е обогатена и разширена. С материалите от двете изложби, както и на допълнителна проучвателна и събирателска дейност бил изготвен тематико-експозиционен план за музей на академията. Създаденият академичен музей бил открит през 1971 г. и имал документално-художествен характер. Наред със снимките и документите в него били изложени ценни платна на изтъкнати майстори на четката, дарени на училището както при откриване на сградата през1939 г., така и в по-късни години. Преустройство и разширяване на експозицията са правени и по повод други кръгли годишнини.

“За 50-годишния юбилей на ВФСИ “Д. А. Ценов” е поканен екип от Съюза на българските художници да се погрижи за пространственото оформление на музея. Десет години по-късно във връзка с новите тенденции в развитието на музейното дело е направено съществено преустройство на експозицията, а след това и частично разширяване.

В навечерието на 80-годишнината от основаването на Стопанската академия и 60-годишнината от създаването на Академичния музей отново бяха предприети ремонтни и реставрационни работи”, разказват от ръководството на свищовското висше училище.

Направено е обновяване на художествено-пространственото оформление, което е дело на екип, оглавяван от д-р Илия Вълев от Регионалния исторически музей във Велико Търново, който е и автор на цялостния проект. Художественото осветление на залите и експозиционните табла и витрини са дело на художника Димо Иванов.

Подредбата на обновената експозиция е по тематично-хронологичен план, а не както преди, само на хронологичен принцип. Своеобразни основни акценти в настоящата експозиция са зараждането на идеята и предпоставките за създаването на висше училище в Свищов, личността и делото на дарителя и търговец Димитър Ценов, с чиито 50 млн. златни лева е създадена академията. Наблегнато е на тържественото откриване на Висшето търговско училище и първите години след неговото създаване. Експозициите разказват още за развитието на ВФСИ до 1995 г., когато се преименува на Стопанска академия, и след това.

Като граница между двата исторически периода е поместена нова витрина със символите на академията. Сред тях са старото червено и новото синьо знаме, огърлицата на ректора, химнът на академията, студентската клетва, сребърната значка със златно покритие, която се връчва на завършилите с пълно отличие още от първия випуск до днес. Интерес представлява витрината, в която са изписани имената на видни преподаватели и учени от академията, създали и развили цели школи в областта на икономиката, търговското право, мениджмънта. Напълно нов акцент в експозицията са общественият и културният живот на студентите, техните инициативи и изяви, постиженията им в страната и чужбина.

“При обновяването на музея са ремонтирани и освежени библиотеката и писалищната маса на Димитър Ценов, които придават особена атмосфера в залата. Към монтирания преди време екран в експозиционната зала, на който се излъчват видеокадри от живота в Стопанската академия, е инсталиран и компютър. Той ще съхранява дигитализирани архивни документи, снимки и други материали, свързани с историята на академията, с развитието на преподавателския и студентския състав”, изтъкват от свищовския ВУЗ.

Обособяването на подобно мултимедийно пространство дава възможност музейната експозиция постоянно да се увеличава и обновява с дигитализирани материали, както и да провокира посетителите на музея сами да се поровят в историята на свищовското висше училище. Според д-р Илия Вълев има какво още да се включи в експозицията, за което всички преподаватели и бивши възпитаници на академията могат да помогнат чрез дарения на “интересни вещи и материали, свързани с живота на тази авторитетна образователна институция”.

“Това е историята на училището, това са нещата, заради които сме тук и заради които над 140 000 души са станали специалисти икономисти, разнасящи славата на Стопанската академия навсякъде в България и по света”, категоричен е ректорът на висшето учебно заведение доц. Иван Марчевски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл