Премиерът Борисов: Перспективата пред Западните Балкани ще позволи младите да останат в региона

Камери в кафенетата също заснели предаването на подкупа

Заседанието на КСНС при Румен Радев през обектива на “Труд”

Говорител на ЕК: Срещата в София е много важна за бъдещето на Балканите

Колежки на ранената полицайка: Не се страхуваме!

Концесионерът “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“: Очакват се над 5 млн. пътници на морските летища за 2018

“Левски” осъди остро инцидента с полицайката

Министър Петкова: Централите, които работят на въглища, ще трябва да кандидатстват за дерогация

МВР и ММС обсъдиха предприемането на общи мерки срещу вандализма по време на футболни мачове

Германия е готова да приеме още 10 хил. бежанци от Северна Африка и Близкия Изток

Отмениха 13-годишна присъда за мъж, нарязал жена с резачка

Нов магазин на NET1 отвoри врати в Младост 3 Петър Ризов-управител на NET1: „Искаме да сме приятели и партньори – задълго!“

Училища, детски градини и граждани в надпревара за най-красиво дворно пространство

Повторен оглед в общината в „Младост“, кабинетът на Иванчева не е запечатан (СНИМКИ)

Цар Симеон II посети профилирана гимназия “Иван Сергеевич Аксаков” в Пазарджик

Кой е FIL? Изложба на Стоян Филипов в столичната галерия „Сезони”

1. Стоян Филипов – FIL, Маргарита Видралска (галерия „Сезони”) и д-р Райна Дамяни на откриването на изложбата „Изборът” – 14 – 30 юни 2017, галерия „Сезони”.

Ценителите на изобразителното изкуство у нас познават Стоян Филипов – FIL, но вече е време и широката публика да проникне в неговия неподражаем стил. Това е възможно тези дни (до 30 юни) в столичната галерия „Сезони”. Авторът е строителен инженер по образование и дългогодишна реализация, но от 2001 г. се отдава на рисуването, пребивавайки в САЩ, и от този миг нататък животът му се променя. Страстта към изкуството го опиянява: „Затворете ме в една стая с чаша водка и хубава жена и ще рисувам непрекъснато” – каза Фил на вернисажа си на 14 юни. Изложбата беше открита от изкуствоведката д-р Райна Дамяни, която изтъкна най-характерните черти в неговата живопис: „Той рисува навсякъде и при всякакви екстремални условия – дори при минус 20°. Обича да експериментира с масло върху платно, да обогатява традиционните нагласи. Портрет, натюрморт и пейзаж – това са трите живописни опорни точки за FIL. Затова платната му „тежат” от емоция и експресия, така както се изгражда жива и плътна материя. Това изграждане е със смели четки, често е само с два или три цвята от богатството на палитрата. Живата природа в изкуството на Стоян Филипов е като жива вода, въздухът е като щедри шепи духовен озон. Душата на природата се е подслонила в един откровен, опростен, човешки и непретенциозен свят. FIL не рисува очи, той рисува погледи. FIL не прави портрети, той портретува състояния. FIL не изгражда пейзажи, той оставя живописни следи, които да ни напомнят, че винаги има отсрещен бряг.”

В настоящата експозиция по-голямата част от картините са нови, създадени специално за изложбата в галерия „Сезони”. Стоян Филипов – FIL участва в общи изложби, които се организират всяка година в галерия „Калектърс” в Мъртъл Бийч, Южна Каролина. Има шест самостоятелни изложби на родна земя. Негови картини са притежание на частни колекции в Атланта, Чарлстън, Мъртъл Бийч, Южна Каролина, Ню Йорк, Канада, Германия, България и др.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.