Кой е FIL?

1. Стоян Филипов – FIL, Маргарита Видралска (галерия „Сезони”) и д-р Райна Дамяни на откриването на изложбата „Изборът” – 14 – 30 юни 2017, галерия „Сезони”.

Изложба на Стоян Филипов в столичната галерия „Сезони”

Ценителите на изобразителното изкуство у нас познават Стоян Филипов – FIL, но вече е време и широката публика да проникне в неговия неподражаем стил. Това е възможно тези дни (до 30 юни) в столичната галерия „Сезони”. Авторът е строителен инженер по образование и дългогодишна реализация, но от 2001 г. се отдава на рисуването, пребивавайки в САЩ, и от този миг нататък животът му се променя. Страстта към изкуството го опиянява: „Затворете ме в една стая с чаша водка и хубава жена и ще рисувам непрекъснато” – каза Фил на вернисажа си на 14 юни. Изложбата беше открита от изкуствоведката д-р Райна Дамяни, която изтъкна най-характерните черти в неговата живопис: „Той рисува навсякъде и при всякакви екстремални условия – дори при минус 20°. Обича да експериментира с масло върху платно, да обогатява традиционните нагласи. Портрет, натюрморт и пейзаж – това са трите живописни опорни точки за FIL. Затова платната му „тежат” от емоция и експресия, така както се изгражда жива и плътна материя. Това изграждане е със смели четки, често е само с два или три цвята от богатството на палитрата. Живата природа в изкуството на Стоян Филипов е като жива вода, въздухът е като щедри шепи духовен озон. Душата на природата се е подслонила в един откровен, опростен, човешки и непретенциозен свят. FIL не рисува очи, той рисува погледи. FIL не прави портрети, той портретува състояния. FIL не изгражда пейзажи, той оставя живописни следи, които да ни напомнят, че винаги има отсрещен бряг.”

В настоящата експозиция по-голямата част от картините са нови, създадени специално за изложбата в галерия „Сезони”. Стоян Филипов – FIL участва в общи изложби, които се организират всяка година в галерия „Калектърс” в Мъртъл Бийч, Южна Каролина. Има шест самостоятелни изложби на родна земя. Негови картини са притежание на частни колекции в Атланта, Чарлстън, Мъртъл Бийч, Южна Каролина, Ню Йорк, Канада, Германия, България и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура