Кой затвори чадърите по италианските плажове?

Туристите са недоволни - по някои италиански плажове се стачкува

Източник на недоволството всъщност би трябвало да е ЕС

В Италия поддържането на плажовете от дълги години е семеен бизнес. Но сега мнозина се опасяват, че ще изгубят поминъка си, защото страната ще трябва да приложи една дълго отлагана европейска директива за концесиите. Според нея те трябва да бъдат отдавани чрез търгове, отворени и за чуждестранни компании.

„Не сме в състояние да се конкурираме с концерни, хотелски вериги и т. н. Или с някого, който няма икономически проблеми, и който - ако спечели и скоро след това отново загуби концесията - няма да има проблем да даде 500 000, 600 000 или 700 000 евро“, казва пред АРД Едоардо Москара, който държи концесия за Белсито, част от плажа Остия. Там са разположени стотици чадъри, къщички, волейболно игрище. Досега концесиите в Италия често се продължаваха автоматично и то за малко пари. Много от концесионерите са инвестирали, построявайки басейни или къщи за гости. Сега те се страхуват, че няма да могат да спечелят следващия търг.

Според Себастиано Венери от природозащитната организация „Легамбиенте“ това не е правилно - той смята, че поне половината плажове трябва да са със свободен достъп. „Драматичното в Остия е, че цялото общинско крайбрежие е покрито с частни плажове, които дори закриват гледката към морето. А защо са се разпространили толкова много? Защото концесиите са били подновявани автоматично година след година“, казва той пред АРД.

За момента обаче никой не знае как ще изглеждат новите правила за концесиите, въпреки че Италия трябваше да приложи тази европейска директива още преди 20 години. До момента това бе отлагано, защото плажните конценсионери са важни и като гласоподаватели. Но сега Съдът на Европейския съюз и висшият италиански административен орган - Държавният съвет - решиха, че Италия е длъжна да организира търгове за концесиите.

Несигурността какво предстои притеснява най-много хора като Едоардо Москара: „Стачкуваме, за да разберем какво да правим с живота, бизнеса и близките си. Инвестирахме, включително за децата си - а сега не знаем какво ще се случи през октомври“, казва той. Регламентът се чака от години.

(Със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения