Кой и как определя коя категория труд работим

Въпрос: Здравейте, г-н Капитанов! Занимавам се международни превози и съм шофьор на товарен автомобил. Искам да ви попитам това коя категория труд се води и има ли ясно определение в закона коя длъжност в коя категория попада или това зависи от работодателя? Благодаря предварително!

Г. Желязков, гр. Панагюрище

Отговор: Уважаеми г-н Желязков, категорията на положения след 31.12.1999 г. труд се определя въз основа на Наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране (НКТП). С Инструкция ? 13 от 31.10.2000 г. за прилагане на НКТП се определя обхвата на наредбата и изискванията за категоризиране на труда на работещите в различните дейности, производства, работни места и професии.

Работодателите са задължени при изготвяне на документи за осигурителен стаж да вписват съответната точка от НКТП, по която предлагат да се зачете осигурителният стаж на лицата (чл. 3 от Инструкция ? 13 за прилагане на НКТП). За аргументиране на предложението в документите се вписват обстоятелствата, при които е полаган труда и са от значение за правилното определяне на неговата категория.

Конкретната преценка за категорията труд, от която следва да бъде зачетен осигурителният стаж, се извършва от съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт въз основа на оригинални документи за осигурителен (трудов) стаж – обр. УП-3, трудови договори и допълнителни споразумения към тях, заповеди за назначаване, трудова книжка, от която да е видна конкретната длъжност, на която е било назначено лицето, предприятието, в което е работило и др.

По Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД) от 2011 г. с код 8332 2006 е длъжността „Шофьор, товарен автомобил (международни превози)“, а длъжността „Шофьор, тежкотоварен автомобил – 12 и повече тона“ е с код 8332 2005.

Трудът на шофьорите на товарни автомобили с товароподемност 12 и повече тона се зачита от втора категория, съгласно чл. 2, т. 25 от НКТП. С чл. 9, ал. 34 от Инструкция ? 13 е пояснено, че по тази точка се категоризира трудът на шофьорите на товарни автомобили с техническа възможност за превоз на товари (товароносимост) с маса 12 и повече тона, независимо от конструкцията на автомобила, пригодена съобразно начина за използване и вида на пренасяния товар: цистерни; автокранове; бетонови разтвори; превоз на цимент, брашно, прахообразни материали; сондажна апаратура; автостълби; автолаборатории; автоработилници и др. Шофьорите на влекачи на ремаркета и полуремаркета с обща сборна товароподемност 12 и повече тона. Техническата характеристика на автомобилите е определена в техническата документация от производителя.

Д-р Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България