Кой кум и кой сват в нещастната фамилия

Социалните мрежи блъвнаха безчет коментари (от упражнения в остроумие до непристойни подмятания) по повод оприличената на национална „майка“ кандидат-президентка Цецка Цачева. Успоредно с това откъм десния сектор се чу яростен рев срещу Цветан Цветанов, който в опита си да оневини членството на видната герберка в БКП каза, че по онова време „всички“ са членували в партията.

Каква е връзката между майката на нацията и комунистическата партия, ще попитате. Има връзка. Точно БКП я наричаха партията майка. И членувалите в БКП си служат по инерция с метафорика по роднинска линия. Тук да отдадем дължимото на Мая Манолова, която като убедена и последователна социалистка първа употреби сравнението с майката. Мълвата, че ще се кандидатира на президентските избори, тя пресече с фразата. „Не, достатъчно е да съм омбудсман. Ако президентът е баща на народа, то омбудсманът е неговата майка.“

И ето как премиерът й взе думите от устата и ги прикачи към новопредставената кандидатка за държавен глава. Сега е моментът да влезе в сила Соломоновата притча за истинската майка. Дето две жени спорили чие е детето и мъдрецът им предложил да го разсече наполовина. Родната майка оттеглила претенциите си и така била разпозната. Дали някоя от нашите майки на народа ще се отдръпне, че да я припознаем? Надай се, Марийке, бачо ти Иван да дойде! Г-жа Караянчева приведе доводи за майчинството на г-жа Цачева от нумерологията. Паднал й се 17 номер в бюлетината. Като се редуцира, се получавало осем, а това било числото на майката. Друг път е на майката. В окултните традиции на Хермес Трисмегист осмицата е числото на предопределението. „Каквото е на небето, такова е и на земята“ е неговото значение. Демек каквото се спусне от горе, такова се получава долу. Като при политиката в някои държави.

Нека обаче изтъкнем особените заслуги в тази област на бившия премиер Иван Костов, който в демократични времена пръв възвърна семействеността в политическата словесност. Той обяви, че в България „всички сме братовчеди“ още през 1999 г. Защо тъкмо той ли? Шерше ла фам, господа! Съпруг е на партийна секретарка.

Към роднинската изразност прибягват и съпругите в партийните среди като Меглена Кунева. Тя пък нарече кандидат-президента Трайчо Трайков „син на нацията“. Ние веднага се сетихме за „най-малкия син на партията“ Митко Палаузов. При наличието на майки и синове, без баща бива ли? Такъв е, иска ли питане, премиерът Борисов. Подобно бащицата Тодор Живков. И на Сталин му викали „баща на народите“. Руснаците даже наскоро сериал направиха - „Синът на бащата на народите“. Пуснаха го и у нас по телевизията. Като споменахме руснаците, националният синковец Трайчо онзи ден разправя, че Путин щял да върне България в ХХ век. Няма нужда Путин да ни връща назад във времето. Добре се справяме и сами. В момента май сме се насадили в епохата на Васил Друмев с неговата „Нещастна фамилия“. И той отечеството си нарича майка, а братята си читатели моли за „съчувствие и одобрение“: „Не можих, казвам, да търпя и се реших, според колкото ми допускат силите и времето, да принеса и аз нещичко Майце си, което мисля, че ще може да й достави що-годе ползица.“

И написал светиня му малката повест с непреходно актуалното заглавие. Ние от нещастната фамилия дайте да си изясним кой какъв е. Например Цветан Цветанов вуйчо ли ни е? А опозицията по сватовска линия ли да я водим? Корнелия Нинова снаха ли се явява? Кои са шуреите, баджанаците, балдъзите, етървите, деверите и пр. Да се знае кой кум, кой сват, кой на булката брат.

Добрият стар Ф. М. Достоевски казал: „Всички ние сме излезли от ръкава на Гоголевия „Шинел“. Ние предлагаме на г-н Цветанов да се изрази цветисто: „Всички ние сме се изсулили от крачола на БКП.“

 

По-внимателно със старицата

Ако се проследи цялото „родословно дърво“ на провъзгласените за майки, бащи, синове и братовчеди на сегашните държавни и политически мъже и жени, да не излезе, че на всички тях бабата им е червената старица БКП (БСП). И тя като Маркесовата столетница Урсула, толкова се смалила от възрастта, че децата си я подхвърлят като вързоп.

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари