Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

СЗО: Хирургическите маски забавят разпространението на коронавируса

Kредитите с различна ваканция Допитване на “Труд” сред банкери показа, че първоначалното отсрочване може да бъде за срок от 2-3 месеца

Министър Захариева: Основен приоритет за ЕС остава борбата с разпространението на коронавируса и подкрепата за икономиките

Връщат пари за парно с изравнителните сметки

Кой пак иска напоената с кръв българска земя? Заплахата от евроглоби ще ни принуди да либерализираме за чужденци пазара на земеделски площи

В Англия е лесно – там всичко важно е на кралицата. Най-вече земята. Тя може да прави всичко, което си пожелае с нея – да я отдава под наем за сто години, да я остави да буренясва, ако иска. Но по никакъв начин никога никой не е чул кралицата да продава земя. Сградата над тревичката на краличката може да е твоя, но не и това, което е отдолу. Но има и земя извън двора и тя също е частна. Всеки, който притежава такава земя, може да си продава на когото пожелае и без значение от коя държава идва, стига да отговаря на законите на страната и да плати най-високата пазарна цена.

У нас започва рекордния сезон на трагикомедията “Господи, ще ни изкупят земята”. Всъщност може би трябва да сме по-сериозни, защото все пак става въпрос за българската земя, а тя е може би всичко, което ни остана.

Преди много години, по повод годишнина от клането в Батак по време на Априлското въстание, тогавашният ни вожд, учител и диктатор – Тодор Живков, дръпна една покъртителна реч. Покъртителна заради емоцията и простотата на първокласник, с която я произнесе. “Другарки и другари, каза той, земята на Батак е най-напоена с кръв от цяла България. То цялата българска земя е напоена с кръв, но процентно вземато, земята на Батак е най-напоена с кръв”.

Европейската комисия може да ни даде на евросъд заради липсата на либерализация на пазара на земи у нас. Поради тази причина или българите трябва да преглътнем възможността “напоената с кръв” българска земя да започне да се продава свободно на чужденци, или да си плащаме скъпо и прескъпо за патриотизма си.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обяви, че е качил на сайта на ведомството си за обсъждане промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. В момента за да купи един чужденец “напоена с кръв” земя, трябва да докаже поне пет години уседналост. Това ограничение беше въведено през 2014 г., когато отново се разбуни обществото заради страхове, че един ден ще се събудим върху турска, арабска или каквато там се сетите собственост. Това ограничение обаче трябва да отпадне, защото в противен случай ни грозят много сериозни наказателни санкции от страна на Брюксел, защото българските норми противоречат на европейската философия за свободно движение на капитали.

В страна, където историята блика от всяка крачка, както несъмнено е и по целия свят, българите традиционно се страхуват, че опасността от нова Османска империя, където ние сме послушни роби и ратаи на спахиите, а кадиите ни мачкат, заптиетата стрелят, не е отминала.

Изначално виждам два проблема и те не са свързани с желанието на групировки или държави да ни отнемат напоената земя през задната врата. Всъщност не бих изключил вариант, в който организация като “Ислямска държава” решава да си купи земя и да уседне там, но това би се случило единствено поради един от двата проблема, които би следвало да изброя.

У нас отдавна няма свободна земя. За да намери инвеститор свободни територии се изискват много пари и закъсал със сметките собственик. Българите според мен се разделят на два типа – патриоти и собственици. Патриотите са загрижени за цялата българска земя, за езика, чистотата на паричните потоци, ако щете. Собствениците искат да изкарват бързо пари. Ако един патриот получи в наследство 300 декара първокачествена земя в Златията или Добруджа, първото нещо, което ще направи е да изчисли дали ще му стигнат парите и за нова къща, и за беемве, и за екскурзия, пък и за образование на децата. Ще присвие пръсти и ще отметне: 300 по 1200 лева е равно на… И тогава, ако дойде един адвокат, който от името на турски, китайски или руски инвеститор му предложи вместо 360 хиляди лева един милион евро, патриотът с кеф ще зарови принципите си в “напоената с кръв земя” и ще добави към списъка с желания и тунинг на беемвето. Ако пък е чак такъв патриот, жена му лично ще му стрие блистер с виагра, за да изглежда смъртта му като инфаркт от чиста радост.

Вторият проблем, който се очертава е как наистина би могло да се спре нечие нечисто намерение, свързано с българската земя.

Българите, тези, които са безимотни, имат основание да се притесняват от собственици от чужди култури. Ние имаме проблеми с българските самозабравили се чорбаджии и ако се разровите в новинарското пространство ще съпреживявате болката и страховете на хората искрено. В XXI век отново се възроди феодализма. Един е собственикът на земята, той решава кой ще е кметът, той решава кой ще работи, без негово одобрение нищо не се случва. С бедната си душа днешният феодал демонстрира богатство, но предпочита комшиите му да мизерстват. Новият феодал няма отношение към закона, защото законът категорично го милва по златното му коремче.

Нашенецът се пита, ами ако българинът е сатрап, представяте ли се какво би се случило, ако земята попадне в ръцете на някой източен феодал? Абсолютно оправдан страх. Първо системата пак ще го брани и гали по златното му коремче. Ще бъде глезеник на системата, а безимотните българи даже няма да могат да го напсуват на родния си език.

Тези страхове – реални или нереални, не биха се породили, ако българинът имаше доверие на държавата, а тези, които я управляват гледаха “напоената с кръв” България като общ, прекрасен дом.

Иначе има достатъчно закони и средства, за да бъде презастрахован суверенитета на земята, чистотата на инвестициите и спокойствието, нормалния труд и благия сън на българите. Когато обаче нищо не се случва сега, как да не те е страх от парите на “Ал Каида”?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (34)

 1. ОКАЗА СЕ ЧЕ НАШИЯТ НАРОД Е НА ЕДНО ОТ ПЪРВИТЕ МЕСТА ПО СПОСОБНОСТ ДА БЪДЕ МАНИПУЛЕРАН -ДАЖЕ СМЕ МАЙ НА ПЪРВО МЯСТО .ОСОБЕНО КАТО КАМУНИСТИ-СОЦИАЛИСТИ ПОЕМАТ АТАКАТА .А ИНАЧЕ В НАС СВОБОДНА ЦЕМЯ НЯМА , АКО НЕ БРОИМ ТАЦИ КРАЙ ПЪТЕКИ И ПЪТИЩА , ПО СТЪГДИ И ПО ЧУКАРИ .А И ДА НЕ ЗАБРАВЯ – ЗАРАЗЕНАТА ОТ СОЦПРЕДПРИЯТИЯТА !!!! НЕЯ МОЖЕМ ДА ПРОДАДЕМ И ПО ТОЦИ НАЧИН ЩЕ НИ ОТПАДНЕ ГРИЖАТА ЗА РЕКУЛТИВАЦИЯ .ТАКА ЧЕ , НЕ БОЙ СЕ НАРОДЕ …..

  1. Заразена от предприятия има навсякъде в европата… ако не го знаеш си олихофрен.

 2. Slovesna diaria, g-n Spahiiski. DaI togaz da zakriem darzhavnostta, shtom taa BG administracia ni e mashteha. Patriotizma nastrana, kakav ni e kelepira da imame BG , prodavaite sichko na USA I da stavame amerikanci, barem Donald Trump shte osiguri suverennoto ni pravo na sobstvenost nad plemennite ni zemi . A v Anglia varvi smena na genotipa I podmiana na beloto naselenie, shtoto stavat ne-produktivni podanici na Neino Velichestvo , drugi geni shte varshat tui shto belite plebei ne zhelaiat, kakto e bilo v Afrika s indiiskite ,rabotnici’ I ,chernite robi’ v Karibite I Amerikite. Izbii si tia anglosaxonski direktivi ot mozoka I ela na sebe si

 3. Продажбата на земя е правилен ход. В тази държава, управлявана кланово вече 63 години от червеникави фамилии и докарали ситуацията до феодално парцелиране на територията, единствено по-силен финансово субект може да ги измете – щото народът обикновенният просто е безсилен.

  1. Робската психика е присъща на олихофрените…

 4. А защо да я купуват чужденци, а не Българи? Земята на България е прекрасна и на места УНИКАЛНА? Отговорът е прост – хората нямат пари. 80% от населението на България живее под границите на жизнения минимум, нямат пари за храна, здравеопазване, образование..та какво да говорим за земи, имоти и вили? И изглежда това е бил пъкления план на “демохратите“след 89 г..да докарат народа до просия, до масова емиграция и гурбет и после да дадат земята на чуждите държави. Да унищожат една древна държава…Вече нямаме предприятия, по улици и сгради висят реклами на англе, рекламиращи чужди стоки, по тв гледаме непрекъснато реклами на чужди стоки. Къде са българските стоки? Защо не се рекламират? Това го няма в никоя държава…Проклятие за предателите, а те са всички имали някакво отношение към властта след 89 г. Някой да е продавал българската земя на чужденци и то така масово преди 89 г? разбира се, че не и това говори много – казва всичко:) Може ли да се цитират имената на инициаторите за продажбата? Благодарим предварително:) и нека не забравяме, че десетки хиляди млади българи, вкл. и нашия дядо, са си дали младите животи за тая земя..такава земя не се продава. акко някой я купи го чака голямо нещастие и семейството му, ако има такова:((( Свободната земеделска земя се национализира, правят се кооперативи и се обработва от населението.

  1. Пъкления план е не на демократите а на комунистите. И планът е бил да се централизира бизнеса в ръцете на комунягите по модел на руските олигарси както е сега. За това и са раздавани куфарчетата с кеша. А влязохме в ЕС заради свободното движение на хора, стоки и капитал. Няма кой да изкупи едва ли не единствената „окървавена“ земя. Спахийски и компания пак оревават орталъка като бити цигани.

   1. Той бизнесът се централизира с благословията на ес.

 5. Ох,къде си Орбане,български Орбане?!Къде си?Че тези брюкселски зелета-чиновници ще ни изядат,заедно с нашите изедници!

 6. Европейският съюз е по-сталинистка организация и от СССР! Но вземете за пример унгарците, които имат Орбан, а не български поцелуйко за водач!

  Да знаят и Борисов, и дребните мишки около него, че ако приемат този закон и те, и поколенията им до девето и деветдесет и девето коляно ще плащат кармически! България е свещена земя и българите са народ със световно-историческа мисия! На такива мухльовци няма още дълго да има се позволи да се гаврят с нашия народ! Те ще бъдат пометени от Духовния свят!

  1. И унгарците и българите и другите с предупрежденията за глоби като влизахме знаехме основите на ЕС: СВОБОДНО движение на хора, стоки и капитали. Сега като дребни мошенници и властта и хората се правят на ущипани булки и оревават орталъка като цигани за това, че искат да са европейци ама когато им оттърва и има келепир. А кървавата земя е и тук и в Англия и в Чехия…

   1. Така е, но ти си олихофрен кат боклуците дет са те създали…

 7. Абе анче, я ни обясни душо, кой е този “по-силен финансов обект:)“ хамерика ли или западната европа? Защото и двете могат да ни изметат всичките и да изчистят българите като народ, а България като държава. То и сега когато се разхождахме по центъра на София тези дни почти не чухме българска реч….имаше английска, имаше италианска, имаше испанска, циганска, турска, гръцка, руска и пр. По улиците предимно чужди надписи,,нищо не можеш да разбереш:( Земята се национализира, а не се продава. Тя принадлежи на Българския Народ и не е чак толкова много, за да я раздаваме/продаваме нагоре надолу – земя, която е извоювана с кръвта на дедите ни, а не с кръвта на сегашните продажници:( Какво сте дали и направили, че сега ще продавате..С чужда пита помен правите. позор, затвор и смъртно наказание за предаване/продаване на Родината..Много ви се събра вече за последните 28 г..

  1. Квото са дали и направили си е на нотариалния акт. А ти кой беше, че ще съдиш и ще казваш на хората какво да правят? Акънлий комуняги бол. Явно много ви е страх, да не вземат да изкупят земята по-скъпо отколкото сега я изкупувате и да ви вкарат в разход. Отделно където всеки може да си купи земя в Европа, но ние пак сме специални, защото видиш ли на началниците от руското посолство на г-н Спахийски не им оттърва.

   1. Комуняга бе евроатлантикът превнелиев, а ти си олихофрен.

 8. Naprzen rev skupi selqni. koit6o i da kupi zemqta tq si vurvi komplekt s naselenieto kum neq. zemqta bez horata e ni6to. i mai ve4e e kusno za rev , kogato 80 % ot zemqta e izkupena ot fondove i sega o4akvaite prodaljenie. N eka vlezat 4ujdi i seriozni investitori i da s4upqt kradlivite ciganski ruce , koito samo 4akat bulgarite ne6to da poseqt na zemqta i go oposkat na minutata.

  1. Prav si – .serioznia’ sobstvenik, investotor det mu vikat , spokoino mozhe da podmeni i naselenieto- bulgarite po avtomivkite i starcheskite domove v Evropata , nekoi ot nas po-skapo plateni naemnici, ciganite – obratno v katuna, a po novite chiflici v bivsheto BG – liude ot trtija svet, drugoverci, gotovi da rabotiat za oshte po-drebni nadnici / i bez oplakvane /, posle otnovo i otnovo, tretija svet ima ogromen choveshki resurs i motivacia da se preseli v Evropa. Da, no bashta ti i dedo ti sa hranili semeistva ot taa zemija i pokolenia hora predi teh i za v budeshte shte e tai. Zemedelskata zemia shte si ostane nai tcennia imot . De e Indje Vojvoda bre?!

 9. Така е Данчо, земята е кръвта на една държава и народ, особено земеделската, която ни е хранила векове наред. И поради тази причина се провежда референдум, национален, земята все пак е на всички, на българите, дали да бъде продавана, на кого или просто да бъде давана под наем за определени години. Какво ще стане, ако прекрасната ни земя, изкуствено обезлюдена за последните 27 г, се закупи от Турция, Гърция, Сърбия, може и Румъния около съответните ни граници с тези държави? Те са си собствениците, те си решават на какъв език ще се говори по тези земи и кой да работи там. Вече по морето работят много украинци, чухме за молдавци, турци..Някои даже не говорят български. Един от Лагуните на Албена е изцяло френски. Даже има и френски рецепционисти, които не знаят и две думи на български. Ние лично ходихме там, за да искаме някакви зали за нашето интер мероприятие, но ни отказаха и казаха, че всичко е заето от франсета, те ги ползвали…И как да обясним на интерфрендовете, че в собствената си родина не можем да наемем зала. Някои от тях даже са френци..Тсака че НИКАКАВО продаване от определена група престъпни елементи, които са свързани с интремафията и които дойодха на влласт преди 27 г с лъжи, убийства, кражби, фалшификация и прогониха честното българско население (по-голямата част) извън родното му огнище, а сега решили и това огнище да продават/унищожават. Имената им и съд + смъртно наказание за инициаторите на разрушаване на България. За надписите на англе и пр. езици се разбрахме нали?

  1. Що говориш глупости? Вие руските тролове хептен врътнахте. Коя компания няма да се обади на 2-3 хотела и да си запази зала…отделно където като не ви оттърва дръг път цитирате имена адреси…а сега един хотел. Моля те напиши сайт на хотела лично да се обадя да си запазя стая за мен и семейството ми в този „френски“ зает хотел. Иначе за земеделска земя в статията иде реч, не за частни имоти. Аман от промити руски мозъци. Това е светът днес. Като искаш само родна реч иди в Северна Корея или Судан. Там май останаха такива като теб…щото и в Русия е пълно с китайци и таджики даже.

   1. Олихофрен си петро, безроден олихофрен кат боклуците дето са тесъздали.

 10. Горните одобрители на правото за купуване на земеделската българска земя , явно не са българи или в най-добрия случай са мелези . Има българска поговорка – „това е лошо , мръсно куче , НО е наше куче“ – тоя принцип прилагат САЩ например с подкрепата си за Боко – знаят го , че е престъпник , но понеже е тяхно куче , подкрепят си го – за наша сметка . Същият най-вероятно ще клекне и ще се оправдава с високите глоби от ЕС . А чехи , словаци , литовци и латвийци – особено последните – не са много по-богати от нас 1 но се противопоставят на това европейско изискване .

  1. Бягай от тука трол промит. Още като влизахме в ЕС се знаеше. Писъл съм по-горе за свободното движение. Останалите страни от години нямат проблем с „кървавата“ си земя. Ако имаш земя не продвай, твоя си работа. Ако нямаш си купи и после коментирай? Няма такава българска поговорка. До сега и хаберът ти не е станал, че едно 100 000 руснаци само са си купили имоти по черноморието, ама щото в Труд я постнаха тази новина и взе да се панираш и да ревеш като циганка.

   1. Олихофрен си петро, безроден олихофрен кат боклуците, които са те създали.

 11. Най-страшно ще стане,ако турците почнат да купуват земя.Защото тия миризливи създания купуват не земя,а територия!!!Наистина-свещената БЪЛГАРСКА земя е напоена с наша,християнска кръв,точно от турците.Трябва да държим тия кръвожадни изверги далеч.

  1. Не мога да не се сдържа да отговоря и на този глупав коментар. Че какво им пречи и на турците да го направят и сега след като половин анадола имат роднини в България. Просто паниката взема превес над логиката и икономиката. Все едно гърците да кажат, че щом може да се изкупува земя при тях , ще им я изкупим или турците ще я изкупят…до сега толкова години не е станало. Грешката е на правителството, че не направи една информативна кампяния. Ама като знам колко са забутани повечето българи, резултатът ще е същия.

   1. Олихофрен си кат боклуците дет са те създали…

 12. Абе Петроха такива като теб, ГНУСНИ неуспели да влезнат в БКП
  некадърници станали ПЪРВИ ДЕМОКРАТИ са най-страшните за България.
  Костов е ТОЗИ, който УБИ селското стопанство, раздроби земята и в „върна“ по начин, който трябваше да принуди 50% да я продадат после, а ДЕМОКРАТИТЕ да я изкупят за стотинки.
  Сега са готови да я дадат на всеки дал 20 лева повече ако ще и да е от ИДИЛ !!!

  1. Не беше костов, а безродният импотент филип димитров. С помощта на уродите като бащата и брата на петър стоянов – коня.
   Костов има много грехове, но беше сред най малките продажници на прехода.

 13. Петрушкин е турче вероятно и иска велика турска империя:)) защо не? като се изкупят земеделските земи по границата на южна България от богати турци какво ще стане? Те имат пари, земята в България върви евтино за тях и подобните им..За влизане в ес не е имало Народен референдум и не е било обяснено на Народа всичките позитивни и негативни последствия от това хмм “членство“, в последствие за България се оказа робия. Не е късно, сега ще се проведе:) Гърците много добре знаят, че не можем да им изкупим земята. Имаме френдове гърци…и сме коментирали на тая тема..Те знаят много добре, че благодарение на антибългарската политика, която се води от правит. след 89 г ние българите като цяло сме неплатежоспособни и бедни..никой не се страхува от нас..За въпросния хотел и залата, която ни се отказа, беше през май, даже не беше сезона и хотела се казва Лагуна Бийч в Албена. Не само това, но когато влязохме да разгледаме въпросната зала няколко франсета репетираха, танцуваха и правеха миманс ни изгледаха едва ли не с досада. какви сме ние та ги безпокоим.Беха около 19-20 г. След кратка остра дискусия дотича една другарка, която говореше някакъв български и започна да се извинява, че всичко било заето и залата била окупирана за няколко месеца. Поседяхме малко и чувахме само френска реч. После от другите хотели ни казаха, че този най-хубав хотел е зает от французите…И да, пишмана е човек на интермафията..той е престъпник, вероятно убиец и те го държат на къс каиш. Те му и помогнаха да “спечели“изборите, за да продължават да си разиграват коня в България до пълното й унищожение..Всички виждаме, че България се ръководи от външни сили. Тя няма нито търговия, нито икономика, нито селско стопанство..Даже и езика ни вече се изроди..

  1. Тъй де. А турците и те ли са бедни за гърците? Или само за българите приятелите ти гърци се страхуват да не им изкупиме земите. Глупости ми говориш. А кажи, че залата е заета за няколко месеца напред… не , че не ти я дават на теб щото си българин. Или искаш като кажеш че си булгар и всички да стават и да ти се кланят. Имаме си и търговия и селско стопанство просто вие отричате всичко за чужд интерес.

   1. АБЕ ПЕТРО. ЧОВЕКА ТИ КАЗВА ЧЕ СИ ОЛИГОФРЕН . ТАКА ЛИ НЕ РАЗБРА БЕ ГОВЕДО

 14. петрушкин е или болничко, или е зевзек или турчан + лъжец и много мрази нас булгарините:)) Интересно защо и какво сме му направили? И да всички виждаме каква ни е търговията, че не можахме да намерим български стоки за подаръци. Особено много търсехме фланелки с български надписи и картинки. Напр. Витоша, Рила, Пирин, Морето и съответните надписи на български..И къде е селкото стопанство, че и развитото. Прекосихме почти цяла България надлъж и шир..тук таме нещо засято:(( Къде са кооперативите, които даваха работа и хляб на хората? Селата са празни, населението прогонено. Къде ни е авицията? кой продаде гордия Балкан за жълти стотинки на паразитната мафиозия зееви или нещо подобно? Кой продаде останалите печеливши предприятия? Смяна на властта/системата. Народна власт, не мутробизнесменна, банкерска, монополистична, политиханска. Това е изхода. Другото е смърт:((( Да пази БОГ..

  1. абе засято е…. и има много ново.
   което не означава, че евроатлантиците не са безродни олихофрени. доказателство е партиецът плевелиев.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.