Кой преподава „Уроци по изкушения”?

Отговорът на този въпрос е лесен, но проникването в траекториите на реалните и въображаеми изкушения е дълго и непредсказуемо. В това ще се убедят почитателите на изобразителното изкуство, които посетят галерия „Нирвана” в София, където беше открита изложба живопис на Владимир Пенев.

Вернисажът на „Уроци по изкушения” привлече на 16 октомври в залите на галерията близо 150 представители на културния елит, които очакваха да чуят оценка за творчеството на художника. Но колкото е оригинален авторът, толкова и необикновено беше събитието. Нито дума от художника, нито дума от експерт-изкуствовед. В преливащия от еротика колорит зрителите бяха поведени от виолиста Валентин Геров („София квартет”), изпълнил виртуозни импровизации по Георг Телеман.

Поетиката в живописта на Владимир Пенев завладява зрителя с избухвания на доминиращи цветове – най-често оранжево и яркочервено, но и гълъбовосиньо, сивобяло и искрящо бяло, като обектът на изображението не предполага буквализъм, а загатване, паралелност на внушенията в друга пейзажност (сред дървета свещи и космогоничен фон), затова контурите на лицата често са неразпознаваеми или липсват. Отдалечаващият се гръб говори за условностите на пространството и идентичностите, а еротичното усещане е в интуитивните послания – голи тела, които комуникират помежду си в своята свобода. Шапките, чадърите, дългите ръкавици и високите токчета са акцентите на онази изисканост, придаваща социален статус на еротиката.

Тържество на изкушенията! Това е формулата, скрита в почерка на художника Владимир Пенев, чиито творби се вписват в новата митологична иконография за женската красота. Или както казваше преди повече от 120 години Оскар Уайлд, „мога да устоя на всичко, освен на изкушението”.

Изложбата може да бъде разгледана до 16 ноември.

Коментари

Задължително поле