МВнР с препоръки във връзка с необичайните студове в САЩ

Задържаха двама души, заплашвали с покушение Макрон

Министър Горанов: Българинът не е готов достатъчно за солидарност

Разширяват обхвата на допустимите за саниране жилищни блокове

Литва размени агенти с Норвегия и Русия

Майкъл Блумбърг дава 100 млн. долара за рекламна кампания срещу Тръмп

Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

15 милиона лева от ЕС за детски кътове във фирми

Кой пречи на сближаването между Русия и Турция

Терористите са стигнали до извода, че съюзът между Анкара и Москва може да накърни осезаемо позициите на екстремистките организации

Злодейското убийство на руския посланик в Турция Андрей Карлов е голям, знаков терористичен акт, който цели според съобщенията да предотврати по-нататъшно сближаване в позициите на Русия и Турция, засягащи противодействието срещу тероризма.

Той бе извършен на практика веднага след като руската и турската страна започнаха за първи път истински да регулират действията си в Алепо и бе предложена среща в Астана за уреждане на сирийската криза с евентуално съдействие от Анкара.

Терористите изглежда са стигнали до извода, че съюзът между Анкара и Москва може да накърни твърде осезаемо позициите на “Ислямска държава” (ИД) и другите екстремистки организации. Злодеянието им заслужава един-единствен отговор: да правим точно това, от което терористите се страхуват най-много – да действаме за сближаване на позициите на Русия и на Турция, както и на всички останали държави от антитерористичния фронт.

Днес чуваме думи на съболезнование от много столици по света, включително на западни страни. Благодарни сме за израза на тези добри чувства, но според нас солидарността трябва да бъде подкрепена с конкретни действия. За жалост не виждаме подобни действия засега. Напротив, западните политици не се отказват от политиката на санкции срещу Русия. В този дух ли се работи със съюзници?

По време на Втората световна война Великобритания и САЩ преразгледаха подходите си към сътрудничеството със Съветския съюз, отпуснаха мащабна помощ по програмата “заем – наем” в контекста на общото противопоставяне на фашизма. Днес трябва страните от Запада да проявят елементарна почтеност спрямо нашата страна, още повече че сближаването с нас обективно изисква и логиката, предполагаща да се предотвратяват нови атентати в самите западни държави.

За начало трябва да бъдат възстановени форматите за взаимодействие, създадени след 2000 г., като работни групи по антитерора, срещи между посланици на Русия, ЕС, САЩ и други страни в различни държави с цел оперативна размяна на мнения и данни за терористична заплаха срещу учреждения и граждани в чужбина.

Близкият изток все още има специално място в плановете на терористите. Там стават най-големите сблъсъци с бандитски формирования, там действа забранената в Русия ИД, оттам идват също значителното финансово захранване и попълненията за терористичните групировки.

Затова изглежда целесъобразно да се върнем към твърде полезния формат за взаимодействие между ключовите държави от близкоизточния регион и най-големите страни в света, започнал да се формира по инициатива на Египет през 1996 г. Тогава в Шарм ел Шейх се състоя “миротворческа среща на върха” с участието на Русия, САЩ, арабски страни и европейски държави. И в онзи период координираните акции доведоха до сериозен спад в терористичната активност.

За съжаление този формат по-късно бе фактически разрушен заради действията на САЩ и редица европейски страни. Последваха агресивни акции за сваляне на режимите в Ирак и Либия, “цветни революции” в други страни. Последиците от този курс личат днес в геометричното разрастване на терористичните организации, в появата на ИД и т. н.

Има и друг фактор, налагащ неотложни действия. В ръководството на “терористичния интернационал” през последните години имаше две групировки с различни представи по повод оптималната стратегия на действие. Първата се обяви за създаване на “халифат”, място, където да се стичат екстремистки елементи от различни страни. Другата групировка смяташе, че е по-добре да разсредоточи силите и средствата и да се занимава със своята престъпна дейност на огромната територия, включваща близо 80 страни по света.

Първите заявяваха, че може да използват за набавяне на финанси петролни и други ресурси, да разграбват културни ценности и т. н. Вторите приемаха, че след системно и мащабно сплашване и отделните граждани, и корпорациите ще склонят да плащат “откуп”, за да не станат на свой ред мишена на терористите.

След последните поражения за ИД на сирийска територия се засилват позициите на онези, които приканват към разсредоточаване на терористичните елементи и осъществяване на показни терористични атентати в различни страни. Много опасна тенденция, защото според оценки в бойните формирования на планетата членуват общо над 100 хил. души.
Днешната трагедия трябва според мен по най-сериозен начин да тласне потенциалните ни партньори да предприемат най-сетне съгласувани действия срещу наглите терористи.

Понесохме тежка загуба. Преди загиваха служители от правоохранителните органи, наши военни, жертви на терористични престъпления ставаха и обикновени хора. Сега загина наш другар, дипломат. Убеден съм, че моралният ни дълг пред падналите повелява да победим тероризма, също както навремето сме победили фашизма.

*Авторът е заместник-председател на Асоциацията на руските дипломати
(БТА)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Ясно де, сега от 9 кладенеца вода ще донесете за да може да си прекарвате поръчковите статий. Иначе нищо, че Асад директно изкара армията на мирен митинг срещу него… те САЩ са виновни, че удави площада с кръв… и е наследил баща си на президентския пост и се преизбира със 96-7 процента…пак САЩ ще са виновни… апък и като се замисля нормално е след пояснението като на малоумници да разберем, че руски дипломат няма никога да каже нещо в ущърб за държавата си както и никой нормален такъв дипломат… странното и лошото е, че Труд отделят „притеснително“ много внимание на новините за Русия и кой какво казал там…

  1. Oлиг.oфрен си петро… Надминаваш даже баща си.

 2. Терористите са подкрепяни от САЩ . Иран и Русия са с главореза Асад. Турция се бори против кюрдските терористи и сепаратисти. Жалко само за дечицата на Сирия .

 3. Руснаците трябва да подкрепят демократиен кюрдистан и да направяг база в столицата диарбекир.

  1. Уникално грамотен коментар. Направо си личи, че си „тесен“ специалист. По грамотността ти съдя и за капацитета и за разбиранията…чак те съжалявам.

 4. Товарищ Бакланов,покажете по руската телевизия
  резултатите от бамбардировките по Алепо и деиствията
  на съюзниците ви, руския народ и читателите на труд сами ще
  си отговорят на проблемите, които талкувате…

  1. руснаците бомбят безродните терoристи създадени от уродливите евроатлантически гoведа кат теб.

 5. Победихте фашизма!!! Какво стана с комунизма!!!
  Какво посяхте в Източа Европа !!!

  1. трабвало е да орат та да изтръгнат малоумни плевели кат тебе преди да почнат да сеят…

 6. Дотук добре, само че убийството на Карлов е отмъщение за Алепо, т.е. не е от „ИД“. Вярно е, че Карлов лично не е виновен за бомбардировките на Алепо, както не бяха виновни и пътниците от самолета от Египет, но често става така – невинните плащат величието на лидерите си. В Сирия Путин не воюва срещу „Ислямска държава“, а защитава убиеца Асад, и това е ясно на всички. И унищожава сирийските градове, за да има бежанци към Европа, разбира се. И неговото приземяване ще бъде доста „твърдо“, но защо трябва толкова народ да гине заради един луд?

  1. олигoфрен кирлив, разбира се, че защитава легитимното правителство срещу безродните уродливи терористи…

  2. бежанците ги създадоха урoдливите евроатлантици и ердоган… но е трудно явно потомствен дeбил кат тебе да го вдене…

 7. petroha пълен глупак – хохол. И е хубаво, че има такива рендета, та човек да знае на кого не трябва да прилича. А турчина солотюрк с плоското теме, щръкнаите уши и гърбавия нос си е аутсайдер по рождение с коплекси на хомосапиенс трета категория.
  Плащат ли им за тъпотиите ……………? Вие луди ли сте, мозаците са ви полирани от западните информационни агенции, които лъжат и цензурират. .

 8. Някои губят почва под краката си и се опитват да развалят отношенията между Русия и Турция.И не искат и ИДИЛ и ПКК да свършат.. Ако ги няма то гражданите на западните страни ще почнатда питат, а защо харчим толкова много пари за оръжие вместо за социални придобивки..

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.