47-годишен мъж изгоря при пожар във фургон край Сандански

Високоскоростен влак се разби в надлез в Анкара (СНИМКИ и ВИДЕО)

Европарламентът иска спиране на строежа на газопровода „Северен поток 2“

Пентагонът към Турция: Всяко едностранно военно действие в северна Сирия би било неприемливо

„Лудогорец“ предпазлив на трансферния пазар (ИНФОГРАФИКА)

На 13 декември 2018 да почерпят

Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента

Емигрантът Роман е първият мъж-финалист във „Фермата“

Чарли Шийн една година не е близвал алкохол

Джендър и футбол – най-търсени от българина Нито една личност в родния списък

„Роди се звезда“ поведе в номинациите на Гилдията на филмовите актьори

Пред срив са психиатричните грижи в България Пациентите се лекуват при тежки битови и хигиенни условия, нарушават се основни права

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди изборите през 2022 г.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите от Страсбург

Заснеха бившия македонски премиер Никола Груевски да се разхожда в Будапеща (СНИМКА)

Кой стана първият „Крилат козел”?

Георги Кушвалиев

Не е лесно днес да се роди нов Радой Ралин. Ореолът на този наш сатирик-дисидент е толкова ярък, че зад неговата осанка следващите поколения сатирици губят височината си. Времето обаче неумолимо изисква нов тип гротескова стилистика.

Някога Вазов припозна „немили-недраги” като герои на своето време. А в 21 век Георги Кушвалиев си призна, че му е присърце темата „дебили-недраги”. Представянето на сборника с актуални епиграми „Дебили-недраги” (изд. „Модерно изкуство” , 2018) се състоя в клуб „Журналист” на 15 октомври и събра над 150 почитатели на известния сатирик, които разграбиха донесените бройки от издателя Кин Стоянов.

Предговорът в книгата е дело на Румен Леонидов, редактор на изданието. Пред публиката в залата той каза: „Кушвалиев е изключителен поет – находчив, безпардонен, много рисков. Той е гениално момче – от малък беше такъв. Помня една негова епиграма отпреди 40 години: „Промениха се мащабите – всеки гьол да си знае жабите”… Вгледах се в неговите публикации във фейсбук и видях, че той хвърля там всеки ден по пет-шест изстрела – актуални, точни, безпощадни. Така се роди тази книга и се сложи началото на една традиция, в която духът на Радой Ралин се завръща. Жоро Кушвалиев е в своята нова творческа младост – твори рефлекторно, светкавично, всичко е в десетката!”.

Самият Кушвалиев потвърди, че епиграмното вдъхновение е дошло при него чрез фейсбук, където той през последните години публикува често творбите си по най-парливите политически, социални и нравствени проблеми.

Кин Стоянов припомни разработката на ДС „Козелът” – прозвище, сложено на Радой Ралин. Затова той решава да учреди наградата „Крилат козел” за епиграмист. „Сборникът „Дебили-недраги” е неоспоримото доказателство за това, че у нас има достойни последователи на събратята сатирици Радой Ралин – Борис Димовски. През тази есен се навършват 50 години от изгарянето на „Люти чушки”. Мисля, че двамата предтечи се възхищават отгоре на нашата идея. Затова аз посочих Георги Кушвалиев за първия „Крилат козел” и издадохме книгата му в нашето издателство „Модерно изкуство”. Всяка година ще издаваме по един сборник с епиграми. Поканих за тази премиера доста политически фигури, но не ги виждам в залата. Единственото изключение е Вили Лилков” – каза Кин Стоянов.
Какво можем да прочетем в книгата?

Каша
Трудно ще се оправи
кашата –
основаха свои държави
в нашата…

Размяна
Каква е подредбата на отбора,
според заслугите –
всички, които са за затвора,
вкарват в него другите…

Развод
Знам, ще платя за ината си
в тази обречена връзка –
да не напускам страната си,
когато тя ме напуска.

Това уникално издание е илюстрирано с оригинални карикатури от Йовчо Савов, като целта е била графично и форматно книгата да наподобява легендарните „Люти чушки”.

Георги Кушвалиев обяви и името на следващия лауреат на наградата „Крилат козел” – Иван Ненков, който трябва да поработи здраво и до следващото лято да представи поредния ръкопис от 130 епиграми…

Сборникът „Дебили-недраги” вече беше представен на празниците „Свищовски лозници” (28 септември 2018) в родната къща на Алеко Константинов в Свищов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. На такива идеи казвам:“- Бравосъ!!!“ и повече такива книги. България трябва да се събуди! Вече.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.